Posni recept za rusku salatu za Svetog Nikolu: Zavaraće i najveće ljubitelje mrsne verzije

Napravite posnu verziju ruske salate koja će zavarati i najveće ljubitelje mrsne verzije za Svetog Nikolu.
Foto: Shutterstock

Na slavskoj trpezi za Svetog Nikolu ruska salata zauzima posebno mesto, a gotovo uvek se vodi ista rasprava: da li posna verzija može da parira onoj mrsnoj? Ovaj recept daje jasan odgovor. Uz pažljivo odabrane sastojke, dobru teksturu i bogat ukus, posna ruska salata sa tunjevinom postaje jelo koje se ne pravi iz nužde, već iz želje.

Kremasta, osvežavajuća i puna sastojaka koji se savršeno slažu, ova salata lako može da zavara i najveće ljubitelje klasične ruske salate. Idealna je za slavsku trpezu, ali i kao praktično predjelo koje možete pripremiti unapred - jer kada se ukusi sjedine, postaje još bolja.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posna salata, predjelo

Porcije/količina: 6-8 porcija

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja/hlađenja: 15 minuta kuvanja povrća + 30 minuta hlađenja

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: laka

Sastojci:

  • 250 g tunjevine ( u komadima)
  • 1 kesica mešavine za rusku salatu (grašak i šargarepa), oko 400 g
  • 200 g kukuruza šećerca
  • 100 g kiselih krastavčića, sitno seckanih
  • 200 g posnog majoneza
  • 1-2 kašike ajvara (po ukusu)
  • So i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje povrća

Povrće iz mešavine za rusku salatu i kukuruz (ako nije iz konzerve) skuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne omekša, ali da zadrži oblik. Ocedite i potpuno ohladite.

Ako izbegavate tunjevinu:

Možete je zameniti pečurkama prodinstanim na malo ulja ili sitno seckanim pečenim krompirom.

 2. korak: Mešanje sastojaka

U većoj činiji usitnite oceđenu tunjevinu viljuškom. Dodajte skuvano i ohlađeno povrće, kukuruz šećerac i sitno seckane kisele krastavčiće. Ubacite posni majonez i ajvar, pa sve pažljivo, ali temeljno promešajte.

3. korak: Hlađenje

Salatu po potrebi dodatno posolite i blago pobiberite. Pre služenja je obavezno ohladite najmanje 30 minuta kako bi se ukusi povezali.

Isprobajte i naš recept za moravsku salatu, sočan prilog od pečenih paprika koji će svi obožavati.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.