Recept za posnu pica pitu: Biće apsolutni hit među gostima na predstojećim slavama i praznicima

Napravite posnu pica pitu koja će biti apsolutni hit među gostima na predstojećim slavama i praznicima, po ovom receptu.
Recept za posnu pica pitu Foto: Shuttersotck

Posna pica pita je jedno od onih jela koje gosti na slavskom stolu uvek prvo primete i baš zbog toga prvo nestane.

Hrskave kore obavijaju bogat nadev od paradajz sosa, mirisnog origana, sočnih pečuraka i topljenog biljnog kačkavalja.

Ova pita ima isti ukus kao pica i super je za slavu ili praznike jer je izdašna, lako se seče i podjednako je dobra i topla i hladna. Nema gosta koji joj može odoleti, a sigurno će vam tražiti da im date recept već posle prvog komada.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posna pita

Porcije/Količina: 3 rolata po 10-15 parčića

Vreme pripreme: 25 minuta

Vreme pečenja/hlađenja: 45 minuta

Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 10 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 300 g kečapa
  • 300 ml pasiranog paradajza
  • 600 g mariniranih pečuraka
  • 450 g biljnog kačkavalja
  • 1 kašičica suvog origana
  • ulje po potrebi

Priprema:

1. korak: Priprema nadeva:

U činiji sjedinite pasirani paradajz, kečap i origano i dobro izmešajte. Pečurke sitno iseckajte, a biljni kačkavalj izrendajte. Kore prebrojte i podelite na tri jednaka dela, jer se pripremate tri rolata.

 2. Korak: Slaganje kora

Na radnu površinu stavite prvu koru i lagano je premažite uljem. Preko nje položite drugu koru i premažite je paradajz-sosom. Pospite malo rendanog kačkavalja. Prekrijte trećom korom, premažite sosom i rasporedite deo pečuraka. Stavite četvrtu koru, ponovo premažite sosom i dodajte kačkavalj. Petu koru premažite sosom i ravnomerno rasporedite preostale pečurke.

3. korak: Formiranje rolata

Pažljivo uvijte kore u čvrst rolat i prebacite ga u pleh obložen papirom za pečenje. Na isti način pripremite još dva rolata.

Savet za još bolji pica nadev:

Ako volite izraženiji ukus pice, u paradajz-sos možete dodati prstohvat belog luka u prahu ili malo bosiljka.

4. korak: Pečenje

Rolate premažite sa malo ulja po vrhu i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 30 minuta, dok ne dobiju zlatnu i hrskavu koricu.

5. korak: Hlađenje i služenje

Ostavite pica pitu da se kratko prohladi, isecite na parčad i poslužite toplu. Ova posna pita je savršen izbor za slavsku trpezu – mirisna, izdašna i toliko ukusna da se uvek traži parče više.

Ako vam treba još ideja za posno predjelo, bacite pogled na naš recept za tortilja kornete sa pečurkama.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.