KRALJEVSKA POGAČA KOJA SE LAKO PRAVI: Ruske domaćice otkrile tajnu - evo zašto u testo dodaju sirće i jogurt

Ukrasite uskršnju trpezu kraljevskom pogačom koja se lako pravi.

Printscreen/YT/Dobriana Dimova

Za Uskrs na svečanoj trpezi poslužite kraljevsku pogaču. Možda vam ova pogača deluje komplikovano, ali zaista je jednostavna za pripremu. Bitno je samo da odvojite testo kako treba, a ostalo je prosto ko pasulj. Prelepa pogača ukrasiće vašu trpezu, a ruske domaćice su otkrile tajnu uspešnog i mekanog testa. Sirće se dodaje kako bi ono bolje naraslo, a jogurt je glavni sastojak koji će omekšati testo. 

Sastojci:

  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jaja 
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera 
  • oko 1,2 kg običnog brašna

Priprema:

Jaja sipajte u neku posudu, a od ukupne količine odvojite 2 žumanceta koja će vam trebati za premazivanje. Kvasac rastopite u toplom mleku sa šećerom. Kada se aktivira dodajte jogurt, jaja, ulje i sirće. Sve sjedinite, pa dodajte brašno i so. Umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite da nadođe. Kratko premesite testo, pa podelite na 8 loptica od po 100 g i 5 loptica od po 250 g. Sve loptice od 100 g pobrašnite, pa razvicite oklagijom u obliku jajeta. Premažite istopljenim puterom i urolajte. Četiri dobijene trake od testa stavite jednu pored druge. Horizontalno stavite druge dve trake, pa jedan deo podvucite ispod. Tako uradite i sa preostale 2 trake samo na suprotnu stranu. Pogledaj sliku. Obmotajte trake i spojite. Testo od 250 g pobrašnite i razvucite u krug. Premažite puterom svaki krug i ređajte jedan na drugi. Napravite osam trouglova, ali ne secite do kraja testa. Na svakom trouglu napravite prorez, pa provucite donji deo zavucite ispod testa, da se formira praznina u sredini. U praznu sredinu stavite testo od traka, pa stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Pokrijte i ostavite da nadođe. Premažite umućenim žumancima i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Premažite puterom.

Izvor: Stvar ukusa