Ćabata je italijanski beli hleb napravljen od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja, koji je 1982. godine napravio pekar u Adriji, pokrajina Rovigo, Veneto, Italija, kao odgovor na popularnost francuskog hleba - bageta. Ćabata se pravi od jakog brašna i koristi mnogo vlažnije testo od tradicionalnog francuskog hleba.
Mnogi regioni imaju svoje varijacije originalnog recepta ili hleba koji veoma podseća na ćabatu i koji je postao prihvaćen kao vrsta ćabate. Iz oblasti koja obuhvata jezero Komo ima hrskavu koru, donekle meku, poroznu teksturu i lagana je na dodir. Varijanta koja se nalazi u Toskani i Umbriji varira od hleba koji ima čvrstu koru do hleba koji ima oštriju koru i otvoreniju teksturu, a u Rimu se često začinjava majoranom.
- Sastojci:
- 320 ml vode (hladne)
- 1 kašičica šećera
- 3/4 kašike pivskog kvasca
- 400 g brašna
- pola kašike soli
Priprema:
U manju posudu dodajte vodu, šećer i kvasac i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore. U drugu posudu dodajte brašno i sipajte prethodno pripremljenu mešavinu kvasca i promešajte. Dodajte so i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Formirajte meko testo i stavite ga u posudu podmazanu maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim preklopite testo i pokrijte ga još 30 minuta. Ponovite postupak još dva puta. Na kraju na posudu stavite poklopac i ostavite da udvostruči zapreminu. Podeliti testo i formirati dve vekne i ostaviti da odstoje 15 minuta. Pecite u rerni na 250°C 10 minuta, a zatim na 220°C 20/25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Recept za jednostavnu pitu od heljde
Zapečena pasta sa piletinom, raskošan ručak za štedljive domaćice
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama