Ćabata je italijanski beli hleb napravljen od pšeničnog brašna, vode, soli, kvasca i maslinovog ulja, koji je 1982. godine napravio pekar u Adriji, pokrajina Rovigo, Veneto, Italija, kao odgovor na popularnost francuskog hleba - bageta. Ćabata se pravi od jakog brašna i koristi mnogo vlažnije testo od tradicionalnog francuskog hleba. 

Mnogi regioni imaju svoje varijacije originalnog recepta ili hleba koji veoma podseća na ćabatu i koji je postao prihvaćen kao vrsta ćabate. Iz oblasti koja obuhvata jezero Komo ima hrskavu koru, donekle meku, poroznu teksturu i lagana je na dodir. Varijanta koja se nalazi u Toskani i Umbriji varira od hleba koji ima čvrstu koru do hleba koji ima oštriju koru i otvoreniju teksturu, a u Rimu se često začinjava majoranom.

  • Sastojci:
  • 320 ml vode (hladne)
  • 1 kašičica šećera
  • 3/4 kašike pivskog kvasca
  • 400 g brašna
  • pola kašike soli 

Priprema:

U manju posudu dodajte vodu, šećer i kvasac i mešajte dok se šećer i kvasac ne rastvore. U drugu posudu dodajte brašno i sipajte prethodno pripremljenu mešavinu kvasca i promešajte. Dodajte so i mešajte dok se sve dobro ne sjedini. Formirajte meko testo i stavite ga u posudu podmazanu maslinovim uljem. Ostavite da odstoji 30 minuta. Zatim preklopite testo i pokrijte ga još 30 minuta. Ponovite postupak još dva puta. Na kraju na posudu stavite poklopac i ostavite da udvostruči zapreminu. Podeliti testo i formirati dve vekne i ostaviti da odstoje 15 minuta. Pecite u rerni na 250°C 10 minuta, a zatim na 220°C 20/25 minuta.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE