POSNE LEPINJE BEZ KVASCA: Nema čekanja da testo naraste, a pečene su za manje od 10 minuta 

Posne lepinje iz tiganja sjajno su rešenje ukoliko vam je u kući poneslato hleba.

Shutterstock

Hleb je namirnica na našem podneblju kojoj se posvećuje posebna pažnja i jede se u svim varijantama i oblicima. Neizostavan je uz sve obroke, a načini na koji se priprema su brojni. Ukoliko se poželite toplog i svežeg domaćeg hleba, u tu svrhu vam mogu poslužiti brze lepinje iz tiganja. Odlična stvar je što su bez kvasca i nije potrebno da čekate da narastu, uz to su i posne.  

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 350 ml mlake vode
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • vlašac

Priprema:

U toplu vodu sipajte prašak za pecivo, so, šećer, ulje i brašno, pa zamesite glatko testo. Jufku podelite na jednake delove, pa svaki razvucite oklagijom na veličinu vašeg tiganja. Tiganj zagrejte, ukoliko želite premažite ga blago uljem, pa pecite lepinjice na srednjoj temepraturi po par minuta sa svake strane. Slažite jednu na drugu i držite ih pokrivene krpom do upotrebe. Na ovaj način ostaće mekane i tople. Pre služenja ih premažite maslinovim uljem i pospite vlašcem, pa isecite na četiri dela.

Izvor: Stvar ukusa