Sastojci:
- 430 g brašna za hleb, (kašikom i poravnato)
- 2 kašičice, oko 6 g instant kvasca
- 2 kašičice, oko 9 g krupne soli
- 360 ml vode, na sobnoj temperaturi
Pogledajte kako se pravi:
Recept za domaći hleb:
Kako biste napravili domaći hleb, u velikoj nenamazanoj posudi umutite brašno, kvasac i so. Sipajte vodu i lagano promešajte silikonskom lopaticom ili drvenom kašikom. Testo će izgledati suvo i čupavo, ali nastavite da ga mešate dok se sve brašno ne navlaži. Ako je potrebno, koristite ruke. Testo će biti lepljivo. Oblikujte loptu i ostavite u činiji.
Držeći testo u činiji, pokrijte ga čvrsto plastičnom folijom ili aluminijumskom folijom i stavite na pult na sobnu temperaturu. Ostavite da naraste 2-3 sata. Testo će se udvostručiti, zalepiti se za ivice posude i imati puno mehurića vazduha. Podignuto testo ostavite u frižideru najmanje 12 sati do 3 dana.
Pospite brašnom veliki pleh za pečenje. Hladno testo izvucite na pobrašnjenu radnu površinu. Oštrim nožem presecite testo na pola. Stavite obe polovine testa na pripremljeni pleh za pečenje. Pobrašnjenim rukama oblikujte 2 dugačke vekne oko 23 × 8 cm svaka na udaljenosti od oko 3 cm između svake. Lagano poklopite i ostavite da odstoji 45 minuta.
Tokom ovih 45 minuta, zagrejte rernu na 246°C. Pre pečenja hleba, nožem zasecite na veknama tri kose i duboke linije. Ako su se oblikovane vekne spljoštile tokom 45 minuta, pobrašnjenim rukama ponovo ih suzite duž stranica.
Stavite oblikovano i narezano testo u zagrejanu rernu na srednju rešetku. Pecite 20-25 minuta ili dok kora ne porumeni. Lagano tapkajte vekne - ako zvuče šuplje, hleb je gotov. Izvadite hleb iz rerne i ostavite da se ohladi najmanje 5 minuta pre rezanja i serviranja. Čuvajte ostatke ovlaš pokrivene na sobnoj temperaturi do 5 dana ili u frižideru do 10 dana. Možda ćete želeti da napravite i domaći hleb sa sodom bikarbonom iz kese za pečenje.
Pročitajte kako se pravi domaći baget
BONUS VIDEO
StvarUkusa