POGAČA CVET U ZIMSKOJ VERZIJI: Jedan sastojak pravi ogromnu razliku - testo će biti mekano i lepše će porumeneti

Pogača cvet s bundevom je savršeno pecivo za zimske dane!

YouTube/Taste of home

Bundeva je popularan jesenji sastojak, a njena glavna prednost je što se može koristiti i u slanim, i u slatkim jelima. Ova "kraljica" jeseni upotrebljava se za kolače kao što je slatki hleb od bundeve, ali i projice s grizom.

Sada probajte da napravite meku, pahuljastu pogaču cvet posutu semenkama, ovo će vam postati omiljeni recept!

Sastojci:

  • 300 g bundeve
  • šolja toplog mleka
  • 2 pakovanja kvasca
  • 1/2 šolje tople vode
  • 6 šolja pšeničnog brašna
  • 1/3 šolje šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1/2 šolje masti
  • semenke za posipanje (susam, suncokret, bundeva...)

Priprema:

Od količine brašna odvojite jednu šolju i sačuvajte. Bundevu oljuštite, isecite na kockice i obarite u plitkoj šerpi, oko 15 minuta, dok ne omekša. Ocedite i dobro izgnječite viljuškom.

U činiji rastvorite kvasac u toploj vodi, a u drugom sudu pomešajte veći deo brašna, so i šećer. Umešajte kvasac, mast, bundevu i mleko. Sada dodajte brašno iz šolje i dobro umesite, trebaće vam oko deset minuta. Kada testo postane meko i elastično, prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite da naraste oko sat vremena. Rernu zagrejte na 200°C.

Naraslo testo podelite u 12 jufki, i njima napunite pleh, tako da dobijete oblik pogače cveta. Još jednom pustite da naraste 20-30 minuta, pa pospite semenkama i pecite oko 15 minuta.