Originalni italijanski recept za testo za picu

Picu ne čine samo prelivi, korica je bitan element ovog specijaliteta.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg višenamenskog brašna
  • 1,5 kašičica instant suvog kvasca
  • 1,5 kašičice morske soli
  • 500 ml hladne vode
  • 1 kašika ulja

Recept za italijansko testo za picu:

Kako biste napravili testo za picu, zagrejte rernu najmanje 45 minuta do jednog sata sa kamenom za picu koji je već unutra, na oko 270 stepeni. U činiji pomešajte brašno, morsku so i kvasac mikserom na maloj brzini, dok se sve ne sjedini, a zatim dodajte hladnu vodu.
Prebacite na pobrašnjenu površinu i mešajte 8 do 10 minuta. Testo treba da bude glatko i lepljivo, ali ne bi trebalo da se lepi za ivice posude, samo malo za dno. Ako se testo lepi za ivice, pospite sa još malo brašna, ako je previše suvo dodajte još malo vode. Ovo će se razlikovati svaki put kada ga pravite, tako da dodatno brašno imajte pri ruci.

Nakon toga, isecite testo na 6 delova i oblikujte ih u krugove. Stavite ih na lagano nauljen pleh i pokapajte sa 1 kašikom ulja. Prekrijte najlonskom folijom i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi i da se diže 2 sata. Pospite pult sa malo brašna, uzmite jedan komad testa i pritiskajte ga prstima dok ne dobijete 1,5 cm debeo krug. Pesnicama i zglobovima počnite da razvlačite testo do 25 cm u prečniku.

Pleh za picu dobro pospite griz brašnom ili kukuruznim brašnom i stavite testo na njega pazeći da lako klizi kada se pomera. Sipajte 2-3 kašike sosa za picu u centar i rasporedite ga poleđinom kašike ostavljajući prostora na bočnim ivicama. Pospite mocarelom i dodajte svoje omiljene prelive. Picu ubacite na prethodno zagrejan kamen za picu u rerni i pecite 5 do 7 minuta ili dok ne porumeni na ivicama.

Izvadite iz rerne i pospite bosiljkom i ostavite da odstoji nekoliko minuta da se sir stegne. Možda ćete želeti da napravite i testo za picu koje ne mora da se diže.

Pročitajte i kako da napravite posno testo za picu od samo 3 sastojka.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Bomba Pica   tiktok/@explorewithahjussi

StvarUkusa