Izlišno je pisati o tome koliko je pica popularna svuda u svetu. Retko ko može da odoli da je ne kupi na nekom kiosku brze hrane ili poruči u restoranu, a čini se da kod kuće ne možemo tako dobro da spremimo testo za picu. Ali, to ne mora biti slučaj ako primenite nekoliko veoma jednostavnih saveta koje će dati baš "ono nešto" što nedostaje testu za picu spremljenom kod kuće, i pritom će imati ukus kao da je iz Italije.
Masteršef Leo koji drži časove u Severnoameričkom centru za picu i kulinarstvo podelio je veoma jednostavne trikove za savršenu picu koju sami pravite.
Brašno tip 00
Leo preporučuje da uvek koristite brašno tip 00. Iako ima najmanju nutritivnu vrednost, odlično zadržava vlažnost u testu i daje mu najbolju strukturu.
Kisela voda
Umesto vode sa česme koristite kiselu.
Kvasac
Umesto svežeg kvasca bolje je da koristite suvi, predlaže šef kuhinje Leo.
Ulje
Kako biste se što više približili autentičnom italijanskom ukusu pice, koristite ekstra devičansko maslinovo ulje.
So
Leo smatra da ćete osetiti veliku razliku u ukusu ako budete koristili morsku so visokog kvaliteta, umesto drugih vrsta soli.
Ostavite testo da odstoji 2 sata
Kada zamesite testo za picu, idealno bi bilo da ostavite da odstoji dva sata. Savršena temperatura testa kreće se između 15-25°C. Ukoliko ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi, omogućićete mu dovoljno vremena za fermentaciju.
Ne koristite oklagiju
Još jedna česta greška jeste korišćenje oklagije, jer ćete tako istisnuti mehuriće vazduha koji daju poseban šmek svakom parčetu pice. Umesto oklagije, testo oblikujte rukom.
Nemojte koristiti previše brašna
Da li vodite računa o količini brašna koju posipate prilikom mešenja testa? Masteršef Leo smatra da je potrebno da testo bude malo lepljivo na dodir, dok bi po ivicama trebalo posuti malo brašna.
Temperatura rerne i vreme pečenja
Profesionalni kuvar savetuje da zagrejete rernu na maksimalnu temperaturu koju doseže vaš šporet. On ističe da to nije nimalo čudno, budući da se u pojedinim restoranima temperatura pećnice u kojima se peče pica dostiže i do 480°C!
Još jedna stvar na koju bi trebalo da obratite pažnju jeste dužina pečenja. Manje pice trebalo bi da pečete oko 8 minuta, a veće između 12-14 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar Ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
6 saveta da kupus ribanac duže traje i da ne promeni ukus
Čokoladni kolač za početnike
Grašak s piletinom u paradajz sosu