Sastojci:
- 2 čaše kefira
- ½ čaše vode
- 3 jajeta (2 sirova za testo, 1 kuvano za fil)
- 2 čaše brašna
- 1 kašičica šećera
- ½ kašičice soli
- Prstohvat sode bikarbone
- 1 kašika ulja
- 1 manja veza mladog luka
Priprema:
Ove brze piroške sa jajima i mladim lukom pravo su rešenje kada poželite nešto toplo, mekano i domaće – a nemate mnogo vremena. Spremaju se bez kvasca, ne čekate da testo naraste, a punjenje se odmah umeša u smesu. Savršene su za doručak, užinu ili kad vam bane neko iznenada – gotove su za samo 20 minuta, a mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju.
Pomešajte kefir i vodu i blago zagrejte dok ne postanu mlaki. Dodajte dva sirova jajeta, so i šećer. Umutite žicom ili viljuškom dok se masa ne sjedini. Postepeno dodajte brašno (odnos 1:1 sa tečnom masom) i dobro izmešajte. Testo treba da bude gušće od mase za palačinke, ali ipak mekano. Dodajte prstohvat sode bikarbone i jednu kašiku ulja. Promešajte još jednom – ovi sastojci će testo učiniti laganim i pufnastim. Izdrobite kuvano jaje, sitno iseckajte mladi luk i sve sjedinite. Dodajte fil direktno u testo i dobro promešajte. Ovo značajno ubrzava pripremu i čini proces jednostavnijim.
Kašikom vadite manje porcije testa (veličine jedne pogačice) i stavljajte na dobro zagrejan tiganj bez ulja. Pržite sa obe strane dok ne porumene, na srednje jakoj vatri. Piroške poslužite tople.
Bonus video