Recept za najlakše piroške – bez prženja u ulju, bez kvasca, gotove za 20 minuta

Ove piroške su spolja hrskave, a iznutra meke i aromatične – prave se brzo, a jedu još brže.
Recept za najlakše piroške – bez prženja, bez kvasca, gotove za 20 minuta Foto: Printscreen/Youtube/Lioka from Russia

Sastojci:

  • 2 čaše kefira
  • ½ čaše vode
  • 3 jajeta (2 sirova za testo, 1 kuvano za fil)
  • 2 čaše brašna
  • 1 kašičica šećera
  • ½ kašičice soli
  • Prstohvat sode bikarbone
  • 1 kašika ulja
  • 1 manja veza mladog luka

Priprema:

Ove brze piroške sa jajima i mladim lukom pravo su rešenje kada poželite nešto toplo, mekano i domaće – a nemate mnogo vremena. Spremaju se bez kvasca, ne čekate da testo naraste, a punjenje se odmah umeša u smesu. Savršene su za doručak, užinu ili kad vam bane neko iznenada – gotove su za samo 20 minuta, a mirišu na detinjstvo i bakinu kuhinju.

Savet:

Testo ne sme biti previše gusto – treba da bude poput smese za guste palačinke. Ako je prečvrsto, dodajte još malo kefira ili vode.

Prženjem bez ulja na suvom tiganju dobićete spolja hrskavu, a iznutra mekšu pirošku – kao iz stare domaće kuhinje!

Pomešajte kefir i vodu i blago zagrejte dok ne postanu mlaki. Dodajte dva sirova jajeta, so i šećer. Umutite žicom ili viljuškom dok se masa ne sjedini. Postepeno dodajte brašno (odnos 1:1 sa tečnom masom) i dobro izmešajte. Testo treba da bude gušće od mase za palačinke, ali ipak mekano. Dodajte prstohvat sode bikarbone i jednu kašiku ulja. Promešajte još jednom – ovi sastojci će testo učiniti laganim i pufnastim. Izdrobite kuvano jaje, sitno iseckajte mladi luk i sve sjedinite. Dodajte fil direktno u testo i dobro promešajte. Ovo značajno ubrzava pripremu i čini proces jednostavnijim.

Kašikom vadite manje porcije testa (veličine jedne pogačice) i stavljajte na dobro zagrejan tiganj bez ulja. Pržite sa obe strane dok ne porumene, na srednje jakoj vatri. Piroške poslužite tople.

Bonus video

This browser does not support the video element.

Recept za domaću pletenicu sa šećerom Izvor: Instagram/kiaralic96