Recept za pržene pancerote koje svaki put uspeju: Mekane su, mirisne i pune fila

Isprobajte recept za mekane, mirisne pržene pancerote koje su pune fila. Uspevaju čak i onima koji nisu vešti u pripremi testa.
Najukusnije pica pancerote Foto: Shutterstock

Postoji nešto posebno u testu koje se puni omiljenim sastojcima, preklopi, dobro zatvori i za par minuta pretvori u najmekšu, najmirisniju grickalicu na svetu. Pancerote su upravo takve - jednostavne, domaće, a opet dovoljno posebne da nestanu sa stola brže nego što ih napravite.

Iako deluju zahtevno, pancerote su zapravo jedno od onih jela koja vas već posle prvog puta ohrabre: testo je poslušno, fil možete da menjate po želji, a rezultat je uvek savršeno rumena, vazdušasta i sočna pancerota koja podseća na maminu kuhinju. Idealne su za doručak, večeru, užinu ili slavski sto, jer ko god da prođe pored tanjira - uzima bar jednu.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pecivo/testo

Porcije/Količina: oko 8 pancerota (u zavisnosti od veličine)

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme prženja/odmora: oko 1 sat i 30 minuta

Ukupno vreme pripreme: približno 2 sata

Težina: Srednje zahtevno

 Sastojci:

  • Za testo:

  • 200 ml toplog mleka
  • 500 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 40 g svežeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1200 g mekog brašna
  • Za fil:

  • 100 g kečapa
  • 200 g kačkavalja
  • 200 g šunkarice
  • origano
  • po želji: pavlaka, majonez, kulen itd.

Priprema:

1. korak: Aktivacija kvasca

U toplo mleko dodajte šećer i izmrvite kvasac. Ostavite da nadođe.

2. korak: Mešenje testa

Nadošli kvasac sipajte u činiju, dodajte toplu vodu i ulje. Uz mešanje varjačom postepeno dodajte brašno. Kada smesa postane gušća, pređite na mešenje rukama. Testo treba da bude meko i glatko.

Trik za zatvaranje pancerota

Premažite ivice tankim slojem vode ili umućenim belancetom pre spajanja. Tako će krajevi savršeno dihtovati i fil neće curiti tokom prženja.

 3. korak: Odmaranje testa

Pokrijte i ostavite da naraste dok se ne udvostruči.

4. korak: Oblikovanje testa

Premesite testo i rastanjite oklagijom, pa secite na pravougaonike. Svaki komad blago razvucite rukama, premažite kečapom i dodajte kačkavalj i šunkaricu. Preklopite i prstima dobro utisnite ivice da fil ne iscuri.

5. korak: Prženje

Pržite u šerpi nekoliko minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatne.

6. korak: Služenje

Vadite pancerote na ubrus da upije višak ulja. Služite ih dok su tople.

Ako volite da spemate peciva, pogledajte naš recept za univerzalno ludo testo koje je spas za domaćice.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.