Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna za hleb
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 3/4 kašičice soli
- 1 kašičica meda
- 200 ml mleka
- 1 i 1/2 kašike omekšalog putera
Za fil:
- 1/2 kašičice slanog putera po kiflici
Za preliv:
- Voda (za premazivanje)
- Rendani sir po želji
- Beli susam
Za sos od belog luka i putera:
- 1 i 1/2 kašike mlevenog belog luka
- 3 i 1/2 kašike putera
- 1 kašika seckanog mladog luka
- pola kašičice morske soli
- 1 kašičica šećera
Priprema:
Ove kiflice sa belim lukom su mekane, mirisne i idealne za doručak, užinu ili večernji obrok. Testo je nežno i vazdušasto, dok sos od belog luka i putera daje poseban, aromatičan šmek. Spremite ih kod kuće i uživajte u toplim, zlatno-smeđim kiflicama koje mame osmeh na lice.
Umutite mleko sa medom i suvim kvascem, ostavite da se aktivira 5–10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte puter i aktivirani kvasac, pa zamesite glatko testo. Ostavite ga da naraste dok se udvostruči (oko 1 sat).
Testo podelite na 8 delova, svaki razvaljajte i premažite filom od putera. Oblikujte kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite kiflice vodom, pospite rendanim sirom i belim susamom.
Zagrejte rernu i pecite na 200°C oko 15 minuta. Kada vrhovi postanu zlatno-smeđi, labavo ih pokrijte folijom da ne izgore.
U međuvremenu pripremite sos od belog luka: otopite puter, dodajte mleveni beli luk, seckani mladi luk, so i šećer, kratko promešajte. Vruće kiflice prelijte pripremljenim sosom i poslužite odmah.
Bonus video
