Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna za hleb
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 3/4 kašičice soli 
  • 1 kašičica meda 
  • 200 ml mleka
  • 1 i 1/2 kašike omekšalog putera 

Za fil:

  • 1/2 kašičice slanog putera po kiflici 

Za preliv:

  • Voda (za premazivanje)
  • Rendani sir po želji
  • Beli susam

Za sos od belog luka i putera:

  • 1 i 1/2 kašike mlevenog belog luka
  • 3 i 1/2 kašike putera
  • 1 kašika seckanog mladog luka 
  • pola kašičice morske soli
  • 1 kašičica šećera

Priprema:

Ove kiflice sa belim lukom su mekane, mirisne i idealne za doručak, užinu ili večernji obrok. Testo je nežno i vazdušasto, dok sos od belog luka i putera daje poseban, aromatičan šmek. Spremite ih kod kuće i uživajte u toplim, zlatno-smeđim kiflicama koje mame osmeh na lice.

Savet:

Testo ne premesujte previše da bi kiflice ostale vazdušaste, a sos nanosite neposredno pred serviranje da aroma belog luka ostane intenzivna.

Umutite mleko sa medom i suvim kvascem, ostavite da se aktivira 5–10 minuta. U većoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte puter i aktivirani kvasac, pa zamesite glatko testo. Ostavite ga da naraste dok se udvostruči (oko 1 sat).

Testo podelite na 8 delova, svaki razvaljajte i premažite filom od putera. Oblikujte kiflice i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite kiflice vodom, pospite rendanim sirom i belim susamom.

Zagrejte rernu i pecite na 200°C oko 15 minuta. Kada vrhovi postanu zlatno-smeđi, labavo ih pokrijte folijom da ne izgore.

U međuvremenu pripremite sos od belog luka: otopite puter, dodajte mleveni beli luk, seckani mladi luk, so i šećer, kratko promešajte. Vruće kiflice prelijte pripremljenim sosom i poslužite odmah.

Bonus video

01:00
Kiflice sa džemom Izvor: Instagram/cooking_with_larisa