Sastojci:
Za hleb:
- 200 ml toplog mleka
- 300 g brašna
- pola kesice suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- pola kašičice soli
- 2 kašike ulja
Za preliv:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3-5 čenova belog luka
- 3 kašike vode
- mirođija, peršun
Priprema:
Ukoliko ste ljubitelj testa, a naročito svežeg domaćeg hleba, predlažemo da sve malo začinite i date mu posebnu aromatičnu notu.
U toplo mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite 5-10 minuta. Za to vreme kvasac treba da se aktivira i počne da peni. Dodajte so, ulje i brašno. Zamesiti meko testo. Stavite testo u posudu podmazanu uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 40-60 minuta.
Iseckajte beli luk i začinsko bilje. Dodajte vodu i ulje. Podelite testo na 15 loptica. Rasporedite loptice u podmazan pleh. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu 15-20 minuta. Pecite 20-22 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Vruć hleb premažite belim lukom i prekrite prozirnom folijom. Ostavite najmanje 10-20 minuta pa poslužite.
Bonus video
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna
Krompir zaliven mlekom