Sastojci:

Za hleb:

  • 200 ml toplog mleka
  • 300 g brašna
  • pola kesice suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike ulja

Za preliv:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 3-5 čenova belog luka
  • 3 kašike vode
  • mirođija, peršun

Priprema:

Ukoliko ste ljubitelj testa, a naročito svežeg domaćeg hleba, predlažemo da sve malo začinite i date mu posebnu aromatičnu notu.

U toplo mleko dodajte kvasac i šećer. Ostavite 5-10 minuta. Za to vreme kvasac treba da se aktivira i počne da peni. Dodajte so, ulje i brašno. Zamesiti meko testo. Stavite testo u posudu podmazanu uljem. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mestu 40-60 minuta.

Kako da beli luk ne bude gorak?

- Nemojte dodavati sirov beli luk direktno na vruć hleb – može da postane gorak. Umesto toga, propržite ga kratko na puteru ili ispecite u rerni da dobije blag, karamelizovan ukus.
- Koristite pečeni beli luk – ako želite bogatiji ukus, ispecite glavicu belog luka (u ljusci, 30-40 min na 180°C), pa iscedite mekanu unutrašnjost i namažite na hleb.

Iseckajte beli luk i začinsko bilje. Dodajte vodu i ulje. Podelite testo na 15 loptica. Rasporedite loptice u podmazan pleh. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se dižu 15-20 minuta. Pecite 20-22 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Vruć hleb premažite belim lukom i prekrite prozirnom folijom. Ostavite najmanje 10-20 minuta pa poslužite.

Bonus video

Hleb punjen sirom Izvor:  Hleb punjen sirom