Nema ništa lepše od domaćeg hleba ujutru za doručak ili uveče za večeru. On je mnogo ukusniji od kupovnog, a sada vam predlažemo i jedan sjajan recept. Ako želite da vaš hleb bude još ukusniji napunite ga aromatičnim namazom od belog luka i rendanim sirom po izboru. Ništa lepše neće probati, a dovoljno je da ga poslužite sa paradajzom i čašom jogurta.
Sastojci:
- Za testo:
- 300 g brašna
- 135 ml tople vode
- 3 g suvog kvasca
- 1,5 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za nadev:
- 4 čena belog luka
- 50 g slanog putera
- 1/2 veze peršuna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 120 g tvrdog sira
- 1 žumance
Recept za aromatični hleb sa belim lukom:
Umesite testo
Sipajte toplu vodu u posudu, pa dodajte kvasac i šećer. Promešajte, a onda dodajte i umućeno jaje, pa opet promešajte. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje i umesite testo. Oblikujte loptu, stavite u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena.
Napravite nadev
U posudi pomešajte sitno seckani beli luk, puter sobne temeprature, seckani peršun i sipajte ulje. Sve sastojke dobro sjedinite. Sir izrendajte. Gotovo testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite nadevom od belog luka i pospite sirom. Urolajte (tako da dobijete veknu) i dobro zatvorite prstima.
Pecite hleb
Veknu hleba isecite na jednake delove i poređajte jedan do drugog u tepsiju koju ste premazali puterom. Pokrijte hleb i ostavite da odstoji 45 minuta. Zatim ga premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Posle 25 minuta pokrijte alu folijom i pecite još 5 minuta.
Pročitajte i ovo: Domaći hleb iz kese za pečenje
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus