Nema ništa lepše od domaćeg hleba ujutru za doručak ili uveče za večeru. On je mnogo ukusniji od kupovnog, a sada vam predlažemo i jedan sjajan recept. Ako želite da vaš hleb bude još ukusniji napunite ga aromatičnim namazom od belog luka i rendanim sirom po izboru. Ništa lepše neće probati, a dovoljno je da ga poslužite sa paradajzom i čašom jogurta. 

Sastojci:

  • Za testo:
  • 300 g brašna
  • 135 ml tople vode
  • 3 g suvog kvasca
  • 1,5 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli 
  • 1 jaje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Za nadev:
  • 4 čena belog luka
  • 50 g slanog putera
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 120 g tvrdog sira
  • 1 žumance

Recept za aromatični hleb sa belim lukom:

22:40
Korak 1

Umesite testo

Sipajte toplu vodu u posudu, pa dodajte kvasac i šećer. Promešajte, a onda dodajte i umućeno jaje, pa opet promešajte. Pokrijte i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Zatim dodajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje i umesite testo. Oblikujte loptu, stavite u posudu i pokrijte providnom folijom. Ostavite da nadođe nekih sat vremena. 

22:42
Korak 2

Napravite nadev 

U posudi pomešajte sitno seckani beli luk, puter sobne temeprature, seckani peršun i sipajte ulje. Sve sastojke dobro sjedinite. Sir izrendajte. Gotovo testo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa premažite nadevom od belog luka i pospite sirom. Urolajte (tako da dobijete veknu) i dobro zatvorite prstima. 

22:42
Korak 3

Pecite hleb

Veknu hleba isecite na jednake delove i poređajte jedan do drugog u tepsiju koju ste premazali puterom. Pokrijte hleb i ostavite da odstoji 45 minuta. Zatim ga premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata. Posle 25 minuta pokrijte alu folijom i pecite još 5 minuta. 

Pročitajte i ovo: Domaći hleb iz kese za pečenje

BONUS VIDEO: 

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

 (StvarUkusa/S.B.)