Svi vole pitu sa sirom koja je sjajna za doručak uz jogurt, a ova malo drugačija varijanta sa dve vrste sira i gornjom slojem od lisnatog testa daje joj dodatnu hrskavu koricu. Pravljena je od kupovnih, ali je toliko ukusna da će svi misliti da ste razvlačili domaće kore. Tajna je i u zalivanju prilikom pečenja, koji joj daje mekoću i sočnost fila.
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 110 ml ulja
- 2 jaja
- 150 g sitnog sira
- 80 g kačkavalja
- 200 ml kisele vode
- gotove kore
- lisnato testo
- peršun
Priprema:
Pomešajte mleko, ulje i dva jaja i sve dobro umutite. Pleh premažite sa malo putera. Stavite prvu koru da vam ide preko ivica pleha. Prelijte sa dve kutlače dobijene smese od jaja i mleka. Ostale kore zgužvajte u pleh i njih prelijte sa dve kutlače. Odozdo poređajte mešavinu sitnog sira, kačkavalja i sitno naseckanog peršuna. Prekrijte preko jednom korom i ponovo zalijte, pa donjom korom koja viri takođe zatvorite pitu. Zalijte jednom kutlačom. 4 šnite lisnatog testa spojite i oklagijom malo razvucite do veličine tepsije. Stavite preko pite. Premažite jednim žumancetom i isecite pre pečenja na manje pravougaonike. Pecite u u rerni na 180 C nekih 50 minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Kada bude na pola gotova zalijte kiselom vodom i vratite u pećnicu.
Izvor: Stvar ukusa