Ovo je fantastična ideja kada vam treba nešto brzo i lako, a ukusno. Napravite je od gotovih kora očas posla, a ostale sastojke uglavnom imate kod kuće, pa ne morate da se oblačite i silazite do radnje. Fil se pravi od spanaća i sira, a to je najbolje kombinacija za domaću pitu.
Možete je služiti i za doručak i za večeru, ali i da poslužite goste. Još ako je servirate sa jogurtom ili kiselim mleko, nema većeg užitka. Obradujte porodicu domaćom, vrućom pitom koja će se odmah razgrabiti sa stola.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
Za fil:
- 3 jajeta
- 100 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 1/2 kašičice praška za pecivo
Za nadev:
- 400 g sira
- 300 g svežeg spanaća
Za premazivanje:
- oko 20-30 ml jogurta ili mleka
Priprema:
Spanać očistite, operite, sitno iseckajte i posolite. U većoj činiji sjedinite spanać i sir. Zatim umutite jaja koja ste posolili. Sipajte jogurt, ulje i prašak za pecivo, pa sastojke dobro promešajte. Koru premažite sa 4 kašike fila. Preko nje stavite drugu koru, pa je premažite sa 4 kašike fila. Uz veću ivicu pite rasporedite 1 punu kašiku nadeva od spanaća i sira, a zatim urolajte. Tepsiju prečnika 30 cm nauljite, pa na sredinu tepsije stavite uvijeni rolat. Ostale rolate ređajte u krug oko prvog. U ostatak fila, po potrebi dodajte malo jogurta (ili mleka). Premazite pitu i ostavite je pokrivenu 10-ak minuta. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta. Ukoliko volite da vam je korica hrskava pečenu pitu nemojte da pokrivate dok se ne ohladi. A ako želite mekšu pitu, vruću je prekrijte sa folijom ili krpom.
Izvor: cooking
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus