Grčki burek je poslastica koja po ukusu može da se meri sa čuvenom baklavom. Potrebne su vam kore, sastojci za fil, a glavni je griz, kao i sirup kojim na kraju prelivate sladak burek. Ne oduzima vreme, a svi će želeti da probaju zameni za tursku poslasticu. Baka Jela je čuvena kuvarica koja nam stalno donosi nove i ukusne domaće recepte.
Sastojci:
- 300 g gotovih tankih kora
- 500 ml mleka
- 3 jajeta
- 5 kašika griza
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 kašike ekstrata vanile
Za preliv:
- 500 ml vode
- 150-200 g šećera
- sok narandže
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Prvo skuvajte sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od narandže i vanilin šećer. Umutite jaja i dodajte malo mleka. Ostatak mleka stavite na šporet, pa dodajte šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodajte griz i skuvajte. Dodati umućena jaja i promešajte. Na kraju u smesu stavite 50 g maslaca i mešajte da se izjednači. Sipajte i vanilu. Pleh premažite maslacem, pa stavite koru i izravnajte, preko maslac, pa kora maslac, kora i tako dok ne utrošite polovinu kora. Sipajte ceo fil sa grizom, pa ponovite ređanje kora i maslaca. Oštrim nožem isecite kore po želji, bar gornji deo. Premažite maslacem i pecite na 200°C oko 40 minuta. Isecite burek do kraja na zasečenim delovima i prelijte ga dok je vruć hladnim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus