Grčki burek je poslastica koja po ukusu može da se meri sa čuvenom baklavom. Potrebne su vam kore, sastojci za fil, a glavni je griz, kao i sirup kojim na kraju prelivate sladak burek. Ne oduzima vreme, a svi će želeti da probaju zameni za tursku poslasticu. Baka Jela je čuvena kuvarica koja nam stalno donosi nove i ukusne domaće recepte.
Sastojci:
- 300 g gotovih tankih kora
- 500 ml mleka
- 3 jajeta
- 5 kašika griza
- 100 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 kašike ekstrata vanile
Za preliv:
- 500 ml vode
- 150-200 g šećera
- sok narandže
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema:
Prvo skuvajte sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od narandže i vanilin šećer. Umutite jaja i dodajte malo mleka. Ostatak mleka stavite na šporet, pa dodajte šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodajte griz i skuvajte. Dodati umućena jaja i promešajte. Na kraju u smesu stavite 50 g maslaca i mešajte da se izjednači. Sipajte i vanilu. Pleh premažite maslacem, pa stavite koru i izravnajte, preko maslac, pa kora maslac, kora i tako dok ne utrošite polovinu kora. Sipajte ceo fil sa grizom, pa ponovite ređanje kora i maslaca. Oštrim nožem isecite kore po želji, bar gornji deo. Premažite maslacem i pecite na 200°C oko 40 minuta. Isecite burek do kraja na zasečenim delovima i prelijte ga dok je vruć hladnim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi.
Izvor: bakinaidekinakuhinja
Novi MONDO podkast “Keš ekspert”: Poznata glumica otkriva kako da planirate svoje finansije!
Plazma od Srca sa ukusom oraha: Čuven keks sa posnim sastojcima
Grčki paprikaš sa zelenom boranijom
Pileća salata sa orasima i suvim šljivama
Slavska salata sa piletinom, šampinjonima i šargarepom