Grčki burek je poslastica koja po ukusu može da se meri sa čuvenom baklavom. Potrebne su vam kore, sastojci za fil, a glavni je griz, kao i sirup kojim na kraju prelivate sladak burek. Ne oduzima vreme, a svi će želeti da probaju zameni za tursku poslasticu. Baka Jela je čuvena kuvarica koja nam stalno donosi nove i ukusne domaće recepte. 

Sastojci:

  • 300 g gotovih tankih kora
  • 500 ml mleka
  • 3 jajeta 
  • 5 kašika griza
  • 100 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 kašike ekstrata vanile

Za preliv:

  • 500 ml vode
  • 150-200 g šećera
  • sok narandže
  • 2 kesice vanilin šećera 

Priprema:

Prvo skuvajte sirup tako što ćete pomešati vodu, šećer, sok od narandže i vanilin šećer. Umutite jaja i dodajte malo mleka. Ostatak mleka stavite na šporet, pa dodajte šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodajte griz i skuvajte. Dodati umućena jaja i promešajte. Na kraju u smesu stavite 50 g maslaca i mešajte da se izjednači. Sipajte i vanilu. Pleh premažite maslacem, pa stavite koru i izravnajte, preko maslac, pa kora maslac, kora i tako dok ne utrošite polovinu kora. Sipajte ceo fil sa grizom, pa ponovite ređanje kora i maslaca. Oštrim nožem isecite kore po želji, bar gornji deo. Premažite maslacem i pecite na 200°C oko 40 minuta. Isecite burek do kraja na zasečenim delovima i prelijte ga dok je vruć hladnim sirupom. Ostavite da se potpuno ohladi. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja