Nista lepše od pite sa sirom koju poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. Još ako ih napravite sa domaćim korama užitak je potpuniji.  Obradujte svoje najmilije ovim piticama za predstojeći vikend i uživajte. Evo kako se prave i šta vam je sve potrebno.

Sastojci:

Za testo:

  • 500g brašna 
  • 300 ml tople vode
  • 1 kašika ulja + (oko 40-70ml Ulja)
  • 1 kašičica soli

Za Fil:

  • 600 g sIra
  • 1 kašičica kisele pavlake
  • 1 jaje
  • so (ukoliko sir nije dovoljno slan)

Priprema:

U činiju sipajte mlaku vodu, so, brašno, kašiku ulja, pa umestite glatko testo. Mesite oko 5 minuta, što duże to bolje. Testo zatim podelite na dva jednaka dela i oblikujte u lopte. Uzmite jednu jufku, pa je pomoću oklagije rastanjite u krug veličine velikog tanjira. Na veliki tanjir razmažite malo ulja, pa stavite testo. Premazati jufku sa malo ulja (kašikom, dve). Testo ostavite pokriveno najmanje 30 minuta. Prostorija u kojoj radite mora da bude topla, kako bi se testo lakše razvlačilo.

Dok testo odmara napravite fil. Sjedinite sir sa jajetom i kiselom pavlakom. Ako treba dodajte soli. Na sto stavite pamučni stolnjak. Uzmite jednu jufku, pa je rukama malo razvucite (u vazduhu). Stavite je na sredinu stola pa je premažite sa malo ulja, kako bi se lakše razvlacila. Lagano razvlačite jufku da bude što tanja. Ukoliko Vam se kora malo pocepa nije strašno. Najbitnije je da prostorija u kojoj razvaličte bude topla. Po potrebi dodajte još ulja. Deblje krajeve isecite (ukoliko ih imate).

Uz dve ivice pite rasporedite fil. Uzmite jedan kraj stolnjaka i lagano urolajte pitu. Isto uradite i sa druge strane. Sredinu gde se dodiruju urolane pite isecite. Isecite i krajeve pita. Sada testo krenite da uvijate u spiralu, pa isecite pitice. Od jednog rolata možete dobiti 2-3 pitice. Na tepsiju stavite papir za pečenje ili je premažite sa uljem. Poredjajte pitice na tepsiju.Pemažite ih sa uljem. Pecite u zagrejanoj rerni na 230 C dok ne porumene (oko 30 minuta).

Pečena pita je hrskava. Premažite pitice sa malo ulja i vode. Ukoliko hoćete mekaniju pitu, vruću je pokrijte folijom ili krpom i ostavite da se prohladi.

Izvor: Cooking.rs