PITA BEZ KORA SA DVE VRSTE SIRA KOJI SE RAZVLAČE PRI SVAKOM ZALOGAJU: Peče se 20 minuta, a savršena je uz kiselo mleko

Pita sa dve različite vrste sira i mekanog testa ostavlja bez daha na prvi zalogaj.

Printscreen/YT/ Cuisine et Pâtisserie

Ovo testo je lako za pripremu jer ne mora da se mesi, samo se promeša špatulom. Napunite ga sa dve vrste sira, fetom i čedar sirom i ispecite za 20 minuta. Dobićete fantastičnu pitu kojoj niko neće moći da odoli. Poslužite sa domaćim kiselim mlekom

Sastojci:

  • 200 ml mlakog mleka
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 300 g brašna
  • tvrdi sir 
  • feta sir
  • 1 žumance

Priprema:

Pomešajte mleko, ulje, jaje, šećer, so i kvasac. Sjedinite, pa sipajte brašno. Sve promešajte špatulom, a ako je potrebno na kraju dodajte još jednu kašiku brašna. Nema potrebe da mesite. Pokrijte i ostavite da odmori pola sata. Pomešajte rendani tvrdi sir i izdrobljenu fetu i oblikujte loptu, ostavite malo sira da stavite preko testa. Na pobrašnjenoj površini premesite testo. Razvucite na deblji pravougaonik i stavite loptu sa sirevima preko. Preklopite testom. Razvucite prstima u obliku kruga približnog prečnika 30 cm. Stavite u veću tepsiju koju ste obložili pek papirom. Premažite umućenim žumancetom, pa pospite preostalim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa