TURSKE GOZLEME SA SPANAĆEM I SIROM: Tradicionalne pitice od domaćih kora pečene u tiganju bez kapi ulja

Gozleme mnogi još nazivaju i slanim palačinkama, jer se prave od izuzetno tankog testa.

Shutterstock

Gozleme su tradicionalne slane turske palačinke ili pitice koje se najčešće prave od beskvasnog testa (samo brašno, so i voda), a u novij receptima se koristi i kvasav. Testo se vrlo tanko razvuče oklagijom, napuni nadevom po izboru, poulji i prži u suvom tiganju. 

Nadev može da bude različit u zavisnosti od regiona kao i ukusa, a najčešće su to spanać i sir, mada se neretko prave i sa mlevenim mesom. 

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml mlake vode

Za nadev:

  • 300 g svežeg spanaća
  • 300 g sira
  • 1 praziluk
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica soli

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer, pa ostavite 15 minuta da se kvasav aktivira. U dublju posudu pomešajte, brašno, so, ulje, vodu, pa dodajte nadošli kvasac i umesite glatko testo. Ostavite još 15 minuta da testo nadođe. Na radnu površinu pospite malo brašna, pa testo podelite na šest jednakih jufki. Prekrijte ih i ostavite sat vremena da odstoje. Za to vreme pripremite nadev. Očišćen spanać sputite u kipuću vodu u koju ste dodali malo soli, pa ga kuvajte nekoliko minuta dok ne omekne. Praziluk i beli luk iseckajte što sitnije, pa ih pomešajte sa spanaćem, sirom i dodajte začine po ukusu. Jufke razvijte oklagijom što tanje možete. Stavite nadev na sredinu kruga i ravnomerno ga rasporedite. Testo preklopite sa sve četiri strane i malo nauljite. Tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, pa na njemu pržite lepinjice po pet minuta sa obe strane, dok ne dobiju hrskavu koricu.

Izvor: Stvar ukusa