Pita sa šampinjonima u lisnatom testu

Ova pita bogata je filom i vrlo začinjena, a umesto šampinjona, po želji možete da koristite i mleveno meso.

Print screen / Youtube / Hülya's Turkish Kitchen

Pita sa šampinjonima pravi se tako što se šampinjoni prže sa lukom, paprikom, začinskim biljem i peršunom, a odvojeno se napravi preliv od mleka, jaja i ulja. Ukoliko volite pite, možda ćete želeti da je napravite i sa mladim lukom i sirom. Evo i kako se pravi sa šampinjonima!

Pita sa šampinjonima u lisnatom testu  Youtube / Hülya's Turkish Kitchen

Sastojci:

  • 400 g lisnatog testa
  • 500 g šampinjona
  • 1 beli luk
  • 2 crvena luka
  • 1 crvena ljuta paprika
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • 1 veza peršuna
  • 1 kašika mešanog bilja
  • so i crni biber
  • 2 jajeta
  • 175 ml mleka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • so i biber

Recept za pitu sa šampinjonima:

Na zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte seckani luk i beli luk. Dodajte iseckanu crvenu, ljutu papriku i sitno isečene šampinjone. Pržite na jakoj vatri dok se pečurke ne karamelizuju. Dodajte mešano začinsko bilje, so i biber. Na kraju ubacite peršun, neposredno pre skidanja sa vatre. Prebacite na tanjir da se ohladi.

Pripremite preliv tako što ćete umutiti jaja, mleko i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom. Pleh za pečenje nauljite i obložite 1 listom testa. Premažite prelivom. Nakon toga naslažite 4 lista testa jedan pored drugog poput harmonike, pa ponovo premažite prelivom. Preko toga stavite 1 list testa pa ravnomerno rasporedite fil od pečuraka. Nastavite na taj način da ređate lisnato testo, preliv i slojeve fila. Premažite gornji sloj prelivom i pažljivo isecite na kvadrate. Pecite u rerni na 180 stepeni do zlatne boje.

Pročitajte kako da napravite pitu sa sirom i krompirom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Brze pitice sa sirom  Instagram/cooking_with_larisa

StvarUkusa/L.S.