Pita sa šampinjonima pravi se tako što se šampinjoni prže sa lukom, paprikom, začinskim biljem i peršunom, a odvojeno se napravi preliv od mleka, jaja i ulja. Ukoliko volite pite, možda ćete želeti da je napravite i sa mladim lukom i sirom. Evo i kako se pravi sa šampinjonima!
Sastojci:
- 400 g lisnatog testa
- 500 g šampinjona
- 1 beli luk
- 2 crvena luka
- 1 crvena ljuta paprika
- 3 čena belog luka
- maslinovo ulje
- 1 veza peršuna
- 1 kašika mešanog bilja
- so i crni biber
- 2 jajeta
- 175 ml mleka
- 50 ml maslinovog ulja
- so i biber
Recept za pitu sa šampinjonima:
Na zagrejanom maslinovom ulju prodinstajte seckani luk i beli luk. Dodajte iseckanu crvenu, ljutu papriku i sitno isečene šampinjone. Pržite na jakoj vatri dok se pečurke ne karamelizuju. Dodajte mešano začinsko bilje, so i biber. Na kraju ubacite peršun, neposredno pre skidanja sa vatre. Prebacite na tanjir da se ohladi.
Pripremite preliv tako što ćete umutiti jaja, mleko i maslinovo ulje. Začinite solju i biberom. Pleh za pečenje nauljite i obložite 1 listom testa. Premažite prelivom. Nakon toga naslažite 4 lista testa jedan pored drugog poput harmonike, pa ponovo premažite prelivom. Preko toga stavite 1 list testa pa ravnomerno rasporedite fil od pečuraka. Nastavite na taj način da ređate lisnato testo, preliv i slojeve fila. Premažite gornji sloj prelivom i pažljivo isecite na kvadrate. Pecite u rerni na 180 stepeni do zlatne boje.
Pročitajte kako da napravite pitu sa sirom i krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.