Recept za sicilijansku pitu sa sirom

Mekani sloj pite prekriven je debelim kriškama feta sira i prezlama, a pokapa se maslinovim uljem. Prava mediteranska zakuska.

Shutterstock

Sastojci:

  • 7 g suvog kvasca
  • 20 g šećera, plus 1 1/2 kašika
  • 400 g običnog brašna
  • 125 ml maslinovog ulja, plus dodatak za kapanje
  • 800 g luka, sitno isečenog
  • 1 čen belog luka, sitno isečen
  • 120 ml belog vinskog sirćeta
  • 60 g prezli
  • 40 g kačkavalja, sitno narendanog
  • Osušeni origano
  • 500 g feta sira isečenog na deblje kriške

Recept za sicilijansku pitu sa sirom:

Za testo razmutite kvasac u 220 ml mlake vode sa 20 g šećera i 150 g brašna. Pokrijte i ostavite na toplom, zaštićenom mestu 1 sat ili dok se ne udvostruči. Preostalih 250 g brašna pomešajte sa 10 g soli. Koristite blender da umesite u testo, zajedno sa 60 ml maslinovog ulja, oko 6 minuta. Oblikujte kuglu, poklopite i ostavite na toplom, zaštićenom mestu da odstoji 2 sata.

Zagrejte preostalih 60 ml maslinovog ulja u velikom dubokom tiganju za prženje na srednje niskoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite, često mešajući, 20 minuta ili dok ne omekša. Zasolite po ukusu. Pomešajte sirće i 1 i po kašiku šećera u maloj činiji, sipajte u šerpu i lagano krčkajte još 15 minuta ili dok se sirće ne redukuje i ne pretvori u sirup. Skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Na tanku drvenu dasku stavite list papira za pečenje i na njega stavite kalup za pečenje torti. Prstima raširite testo unutar prstena, a zatim ga poklopite i ostavite još 1 sat.

Zagrejte rernu na 180°C. Pomešajte prezle sa kačkavaljem, malo crnog bibera i origana. Ubacite pleh za pečenje u sredinu rerne da se prethodno zagreje. Podlogu od testa prekrijte feta sirom, pa prelijte ohlađenom smesom od luka i završite sa prezlom. Prelijte maslinovim uljem. Pažljivo gurnite pitu u kalupu i na njegovom papiru za pečenje na zagrejanu tepsiju. Istovremeno, pažljivo izvucite drvenu ploču odozdo. Pecite 30-35 minuta dok kora ne porumeni. Ostavite da se kratko ohladi, pa skinite kalup. Za serviranje prelijte maslinovimuljem.

Sicilijanska pita se brzo priprema i odlična za večeru ili doručak. Ako volite pite, možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom.

Pročitajte i kako se pravi pita sa lisnatim testom i spanaćem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje  TikTok/hungryhappens

StvarUkusa/L.S.