Pita od prhkog testa sa čoko filom i jabukama

Pita od prhkog testa sa čoko filom i jabukama je po italijanskom receptu, spolja prhko pecivo iznutra fini fil.

prt scr / instagram / piovono.ricette

Sastojci:

Za prhko pecivo:

  • 300 g 00 brašna
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 4 žumanca
  • cimet u prahu, po potrebi

Za krem:

  • 300 g krem sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 prstohvat cimeta u prahu
  • 50 g crne čokolade za kuvanje

Za jabuke:

  • 350 g jabuka
  • 40 ml limunovog soka
  • 4 kašike šećera
  • 10 g putera

Za posipanje:

  • čokoladni dugmići

Recept za pitu od prhkog testa:

Za ovu pitu koristite kalup za torte prečnika 24 cm. Pomešajte jabuke isečene na sitne kockice, šećer i limunov sok. Kuvajte ih srednjoj vatri, povremeno mešajući dok ne omekšaju. To će trajati oko 5-6 minuta. Na kraju kuvanja dodajte komadić putera i ostavite da se ohlade.

Za prhko testo omekšajte puter i prebacite ga u činiju, pa dodajte šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Pomešajte žumanca i ubacite ih. Dodajte brašno i cimet. Mesite dok smesa ne postane malo kompaktna. Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne postane glatko.

Formirajte veknu i umotajte u prozirnu foliju, pa stavite u frižider na najmanje sat vremena. U činiji pomešajte krem sir i šećer u prahu. Mešajte dok ne dobijete glatki krem. Ubacite komadiće čokolade. Kada se testo odmori, podelite ga na dva dela. Razvaljajte prvu polovinu i obložite kalup za torte.

Izbockajte dno viljuškom, dodajte mešavinu krem sira i čokolade i pokrijte jabukama. Preostalo prhko testo mrvite na krupne mrvice preko fila. Završite ukrašavanje čokoladnim dugmićima. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatku kukuruznu pitu.

Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Reept za sardinijsku pitu sa paradajzom idealna za doručak   Instagram/cosatipreparopercena

StvarUkusa