Proja sa mladim lukom

Proja sa mladim lukom je savršena za Prvi maj, doručak ili užinu, lako se pravi i može da se jede uz sve.
Proja sa mladim lukom Foto: prt scr / yt/ Lyukum Cooking Lab

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 g običnog brašna
  • 2 jajeta
  • 225 g punomasnog mleka
  • 75 ml ulja
  • 75 g kiselog mleka ili kisele pavlake
  • 100 g mladog luka
  • 40 g vlašca
  • 1 prašak za pecivo
  • 8 g šećera
  • 10 g soli
Zašto je koristan mladi luk?

Mladi luk ima ima nizak sadržaj ugljenih hidrata i ne sadrži skrob, pa ima nizak glikemijski indeks. Bogat je vlaknima, pa samim time doprinosi probavnom traktu. Sadrži vitamin K, vitamin C i folate.

Recept za proju sa mladim lukom:

Kako biste napravili proju, prvo pomešajte kukuruzno brašno sa mlekom, promešajte i ostavite da odstoji 30 minuta, pa dodajte kiselu pavlaku i razbijte u smesu jaja. Ubacite prašak za pecivo, šećer i so, pa sipajte ulje.

Sve dobro promešajte i dodajte zatim obično brašno. Sipajte u smesu seckani mladi luk i vlašac i sve dobro izmešajte. Pripremite kalup za pečenje, obložite ga papirom i poprskajte uljem. Istresite smesu u pripremljeni kalup, lepo je rasporedite lopaticom. Odozgo pospite rendani kačkavalj.

Zagrejte rernu na 176 stepeni i pecite proju oko 45 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i domaću proju sa tikvicama.

Pročitajte kako se pravi proja sa brokolijem

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Proja je presudila! Ko je pobednik nove epizode emisije "Komšiluk"? Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa