Pita sa pire krompirom: Najjednostavniji ručak za celu porodicu, uživaće i oni koji ne poste

Evo kako da napravite pitu sa pire krompirom u kojoj će uživati i oni koji ne poste. Ovo je najjednostavniji ručak za celu porodicu.
Pita sa pire krompirom Foto: Shutterstock

Pita sa pire krompirom je savršen način da iskoristite višak pirea i napravite obrok koji će oduševiti sve generacije. Hrskave kore, nežan pire i miris bibera čine ovu pitu univerzalno omiljenom.

Tokom božićnog posta odlična je kao posni obrok za celu porodicu, ali uživaće u njoj i oni koji ne poste. Laka je i brza za pripremu, pa je možete spremiti u bilo koje doba dana, a zahvaljujući praktičnom obliku, idealna je i kao užina za poneti.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: pita

Porcije/Količina: 6-8

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 25-30 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 50 minuta

Težina: lako

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 4 veća krompira
  • 1 glavica luka
  • ulje
  • so, vegeta i biber po ukusu

Priprema:

1. korak: Kuvanje krompira

Ako ne koristite ostatke pirea, skuvajte krompir i izgnječite ga. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite što više bibera, on se savršeno slaže uz krompir.

2. korak: Priprema fila

Luk sitno iseckajte i po želji propržite na malo ulja da dobije blagu zlatnu boju, a zatim ga umešajte u pire.

Savet za još bolji ukus

U pire krompir možete dodati malo svežeg peršuna ili mladog luka, to će ukus pite podići na viši nivo.

2. korak: Priprema pita rolnica

Na radnu površinu stavite jednu koru, prelijte je tankim slojem ulja i malo vode, pa poklopite drugom korom. Na jedan kraj stavite deo nadeva od krompira i pažljivo zarolajte.

3. korak: Slaganje u pleh

Rolnice ređajte u pouljen pleh i oštrim nožem ih blago zasecite na parčad. Prelijte ih sa još malo ulja kako bi kore lepo porumenile tokom pečenja.

4. korak: Pečenje

Pitu stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni i pecite dok ne dobije zlatno-smeđu boju, oko 25-30 minuta.

5. korak: Završni korak

Pečenu pitu možete poprskati sa malo vrele vode i vratiti u isključenu rernu na 2–3 minuta - tako će pita ostati hrskava solja, a mekana i sočna iznutra.

Isprobajte i najbolje pljeskavice od sočiva koje su jednostavne, lagane i praktične za post na ulju, ali i na vodi.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.