Često se dešava da posle toliko godina kuvanja izgubite inspiraciju i ne znate šta da pripremite za ručak. Ovi predlozi će vam se dopasti, a ujedno možete osmisliti meni i za narednih pet dana, ili samo izabrati današnji ručak.
PILETINA TOSKANA
Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 4 pileća filea
- 1 veliko jaje
- 3 kašike brašna
- ½ kašičice soli
- ¼ kašičice bibera
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica začinske paprike
Za sos:
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 veliki crni ili ljubičasti luk (može i 4 veze mladog)
- 1-2 crvene paprike
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica začinske paprike
- 150 g sušenog paradajza
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 dcl vina
- 250 ml pilećeg bujona (ili ½ kocke za supu na 250 ml vode)
- 100 ml neutralne pavlake
- 40-50 g parmezana
- ¼ kašičice bibera
- 120 g bebi spanaća
Za dekoraciju:
- 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna
Priprema:
U jednom tanjiru umutite jaje, a u drugom pomešajte brašno sa začinima. Belo meso uvaljajte u jaja, pa u brašno i pržite u zagrejanom ulju nekih 10 minuta s vremena na vreme okrećući meso. Zatim pleh obložite pek papirom, poređajte piletinu i pecite 150 minuta na 180°C.
Za sos: U istom tiganju gde ste pržili pile sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk koji ste isekli na trake. Lagano mešajte dok luk ne postane staklast, pa dodajte origano, začinsku papriku, seckan beli luk, paradajz pire, sušeni paradajz i papriku isečenu na trake. Kuvajte nekih 2 minuta i lagano mešajte. Dodajte belo vino i kuvajte dok ne uvri uz konstantno mešanje. Zatim dodajte bujon i pobiberite. Pojačajte temperaturu da sos proključa, pa smanjite i krčkajte još 5 minuta. Sipajte pavlaku i parmezan, promešajte, pa dodajte spanać i mešajte. Kada je spanać gotovo, dodajte meso sa svim sokom i krčajte još 2-3 minuta. Ukrasite peršunom.
PILETINA SA POVRĆEM ZAPEČENA U RERNI
Sastojci:
- 600 g belog mesa
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 zelena paprika
- suvi začin, biber
- bosiljak, ruzmarin
- možete da dodate malo prokelja i karfiola
Za preliv:
- 3 jajeta
- 150-200 ml pavlake za kuvanje
- suvi začin, biber
- peršun
- paradajz
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte i propržite, a zatim dodaje seckani beli luk, šargarepu na kolutove i papriku na kolutove. Ako želite možete da dodate malo karfiola i prokelja ili neko povrće po vašoj želji. Dinstajte povrće, pa dodajte belo meso isečeno na kockice. Kada se meso ispeče, začinite sa suvim začinom, biberom, ruzmarinom i bosiljkom.
Umutite jaja, pa dodajte pavlaku za kuvanje i začinite suvim začinom, biberom i peršunom.
U vatrostalnu posudu sipajte meso i povrće, pa prelijte napravljenom smesom i poređajte kolutove paradajza preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20-25 minuta.
MEKANO I SOČNO BELO MESO U MLEKU
Sastojci:
- 500 g belog mesa
- 2 kašike brašna začini: so, suvi začin, origano, kari, beli luk u prahu
- 25 g maslaca ili margarina
- 3 kašike ulja
- 300 ml mleka
- 150 g mariniranih šampinjona (po želji)
Priprema:
Svaki komad piletine isecite po dužini, pa prepolovite. Malo izlupajte i posolite. Zatim meso dobro uvaljajte u brašno. Ulje i maslac stavite u šerpu i zagrejte, pa dodajte meso i propržite sa obe strane. Kada se meso uprži dodajte mleko i krčkajte još nekih 10 minuta. Potom dodajte seckane marinirane pečurke i začine. Krčkajte još 2-3 minuta.
FRANCUSKI KROMPIR
Sastojci:
- 1-1,2 kg krompira
- 250 g dimljene kobasice
- 3 kuvana jajeta
- 100 g kačkavalja
Za preliv:
- 2 jajeta
- 1 jogurt (180ml)
- 1 kisela pavlaka (20%mm-180ml)
- so, biber
Priprema:
Krompir skuvajte u komadu, pa kada se prohaldi isecite na kolutove. U podmazanu tepsiju poređajte red krompira, posolite i pobiberite. Preko stavite kobasicu i jaja isečene na kolutove. Raspored po vašoj želji. Kačkavalj izrendajte, pa stavite 1/3 preko i poslednji sloj je krompir. Posolite i pobiberite.
Umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu pavlaku i preostali kačkavalj. Posolite i sjedinite. Prelijte preko jela. Pecite na 180°C 30-35 minuta.
ČERVIŠ
Sastojci:
- 1 pileće grudi
- 1 batak sa karabatakom
- 5 čenova belog luka
- 3-5 kašika brašna
- 1 l vode
- so, biber
Priprema:
Skuvajte piletinu nekih 20-ak minuta. Kada se meso prohladi iscepkajte ga rukama. Beli luk isecite što sitnije i propržite na malo ulja, zatim dodajte 1-2 kašike brašna, promešajte i na kraju dodajte bujon (vodu u kojoj se kuvalo meso). Dodajte preostalo brašno i kuvajte dok ne dobije određenu gustinu. Sipajte meso u sos, pa kuvajte i mešajte još nekih 10 minuta.
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu