Često se dešava da posle toliko godina kuvanja izgubite inspiraciju i ne znate šta da pripremite za ručak. Ovi predlozi će vam se dopasti, a ujedno možete osmisliti meni i za narednih pet dana, ili samo izabrati današnji ručak.

PILETINA TOSKANA

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Stvar ukusa piletina-toskana-evo-kako-da-spremite-pohovano-belo-meso-u-kremastom-sosu

Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 pileća filea
  • 1 veliko jaje
  • 3 kašike brašna
  • ½ kašičice soli
  • ¼ kašičice bibera
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • 1 kašičica začinske paprike

Za sos:

  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki crni ili ljubičasti luk (može i 4 veze mladog)
  • 1-2 crvene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 150 g sušenog paradajza
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 dcl vina
  • 250 ml pilećeg bujona (ili ½ kocke za supu na 250 ml vode)
  • 100 ml neutralne pavlake
  • 40-50 g parmezana
  • ¼ kašičice bibera
  • 120 g bebi spanaća

Za dekoraciju:

  • 1 kašika sitno seckanog svežeg peršuna

Priprema:

U jednom tanjiru umutite jaje, a u drugom pomešajte brašno sa začinima. Belo meso uvaljajte u jaja, pa u brašno i pržite u zagrejanom ulju nekih 10 minuta s vremena na vreme okrećući meso. Zatim pleh obložite pek papirom, poređajte piletinu i pecite 150 minuta na 180°C.

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Stvar ukusa piletina-toskana

Za sos: U istom tiganju gde ste pržili pile sipajte maslinovo ulje, pa propržite luk koji ste isekli na trake. Lagano mešajte dok luk ne postane staklast, pa dodajte origano, začinsku papriku, seckan beli luk, paradajz pire, sušeni paradajz i papriku isečenu na trake. Kuvajte nekih 2 minuta i lagano mešajte. Dodajte belo vino i kuvajte dok ne uvri uz konstantno mešanje. Zatim dodajte bujon i pobiberite. Pojačajte temperaturu da sos proključa, pa smanjite i krčkajte još 5 minuta. Sipajte pavlaku i parmezan, promešajte, pa dodajte spanać i mešajte. Kada je spanać gotovo, dodajte meso sa svim sokom i krčajte još 2-3 minuta. Ukrasite peršunom.

PILETINA SA POVRĆEM ZAPEČENA U RERNI

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Printscreen/YT/Bokina kuhinja  sta-da-kuvam-danas-napravite-piletinu-sa-povrcem-zapecenu-u-rerni-video

Sastojci:

  • 600 g belog mesa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 zelena paprika
  • suvi začin, biber
  • bosiljak, ruzmarin
  • možete da dodate malo prokelja i karfiola

Za preliv:

  • 3 jajeta
  • 150-200 ml pavlake za kuvanje
  • suvi začin, biber
  • peršun
  • paradajz

Priprema:

Crni luk sitno iseckajte i propržite, a zatim dodaje seckani beli luk, šargarepu na kolutove i papriku na kolutove. Ako želite možete da dodate malo karfiola i prokelja ili neko povrće po vašoj želji. Dinstajte povrće, pa dodajte belo meso isečeno na kockice. Kada se meso ispeče, začinite sa suvim začinom, biberom, ruzmarinom i bosiljkom.

Umutite jaja, pa dodajte pavlaku za kuvanje i začinite suvim začinom, biberom i peršunom.

U vatrostalnu posudu sipajte meso i povrće, pa prelijte napravljenom smesom i poređajte kolutove paradajza preko. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C nekih 20-25 minuta.

MEKANO I SOČNO BELO MESO U MLEKU

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako internet-je-poludeo-za-ovim-receptom-piletina-u-mleku-kakvu-do-sada-niste-prirpemali-video

Sastojci:

  • 500 g belog mesa
  • 2 kašike brašna začini: so, suvi začin, origano, kari, beli luk u prahu
  • 25 g maslaca ili margarina
  • 3 kašike ulja
  • 300 ml mleka
  • 150 g mariniranih šampinjona (po želji)

Priprema:

Svaki komad piletine isecite po dužini, pa prepolovite. Malo izlupajte i posolite. Zatim meso dobro uvaljajte u brašno. Ulje i maslac stavite u šerpu i zagrejte, pa dodajte meso i propržite sa obe strane. Kada se meso uprži dodajte mleko i krčkajte još nekih 10 minuta. Potom dodajte seckane marinirane pečurke i začine. Krčkajte još 2-3 minuta.

FRANCUSKI KROMPIR

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Printscreen/YT/Kuvajmo lako svi-ce-vam-traziti-recept-ideja-za-zanimljiv-vikend-rucak-francuski-krompir-video

Sastojci:

  • 1-1,2 kg krompira
  • 250 g dimljene kobasice
  • 3 kuvana jajeta
  • 100 g kačkavalja

Za preliv:

  • 2 jajeta
  • 1 jogurt (180ml)
  • 1 kisela pavlaka (20%mm-180ml)
  • so, biber

Priprema:

Krompir skuvajte u komadu, pa kada se prohaldi isecite na kolutove. U podmazanu tepsiju poređajte red krompira, posolite i pobiberite. Preko stavite kobasicu i jaja isečene na kolutove. Raspored po vašoj želji. Kačkavalj izrendajte, pa stavite 1/3 preko i poslednji sloj je krompir. Posolite i pobiberite.

Umutite jaja, dodajte jogurt, kiselu pavlaku i preostali kačkavalj. Posolite i sjedinite. Prelijte preko jela. Pecite na 180°C 30-35 minuta.

ČERVIŠ

NEMATE INSPIRACIJU ZA RUČAK: Pogledajte naših 5 predloga za jela sa omiljenim sastojcima
Foto: Printscreen/YT/Milosthekuvar zaboravljeno-staro-jelo-srpksih-domacica-evo-kako-da-napravite-gurmanski-cervis-video

Sastojci:

  • 1 pileće grudi
  • 1 batak sa karabatakom
  • 5 čenova belog luka
  • 3-5 kašika brašna
  • 1 l vode
  • so, biber

Priprema:

Skuvajte piletinu nekih 20-ak minuta. Kada se meso prohladi iscepkajte ga rukama. Beli luk isecite što sitnije i propržite na malo ulja, zatim dodajte 1-2 kašike brašna, promešajte i na kraju dodajte bujon (vodu u kojoj se kuvalo meso). Dodajte preostalo brašno i kuvajte dok ne dobije određenu gustinu. Sipajte meso u sos, pa kuvajte i mešajte još nekih 10 minuta.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: stvarukusa.rs