Punjene paprike su jelo koje je poznato širom sveta. Glavni sastojak jeste paprika koja se puni raznim sastojcima kao što su pirinač, meso, sir ili neki sosevi. U Srbiji se ovo jelo pravi od paprike, pirinča i mesa. U Južnoj Srbiji se jelo naziva i butane šušpe a pravi se od suvih paprika. Takođe se u pirotskom okrugu puni paprika sa orasima i prazilukom. Recept koji možete pročitati u nastavku pravi se na malo drugačiji način jer se ne pune cele paprike, već polovine, koje se zapeku sa sirom odozgo.
- Sastojci:
- 1 kg mlevenog mesa
- 5-6 paprika
- 2 crna luka
- 100 g pirinča
- 150 g sira
- začinsko bilje po ukusu, so, biber
- 2 šargarepe
- 1 kineski kupus (mali)
- 1 šolja seckanog paradajza
Priprema:
U jednoj činiji pomešajte mleveno meso, 1 seckan crni luk, skuvan i proceđen pirinač, začine (so, biber, peršun, začin za mleveno meso..). Sve promašajte da se dobro sjedini. 4-5 paprika isecite na pola po dužini i očistite od semenki i peteljki. Punite paprike pripremljenim nadevom. Drugi crni luk propržite zajedno sa šargarepama i preostalom paprikom. Dodajte i seckan kineski kupus i sve izdinstajte dok ne omekša. Na kraju stavite paradajz i posolite. Dobijenu smesu stavite na dno vatrostalne posude pa odozgo poređajte paprike. Pokrijte folijom i pecite na 200 stepeni 40 minuta. Nakon toga, sklonite foliju, pospite paprike rendanim sirom pa zapecite dok se sir ne otopi.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima
Pesto od graška po receptu Džejmija Olivera
Pileći file na firentinski način