Bećarac je pravo letnje jelo jer je lagano i brzo se pravi. Možete da spremate i u jesen, sve dok na pijaci ili u prodavnici ima paradajza i paprike, a možete i da ih sačuvate za zimu, pa ćete uvek imati. U Srbiji se on uglavnom pravi od već pomenutih paprika i paradajza, a dodaje se i jaje, kao i malo pirinča. Francuzi bećerac spremaju malo drugačije, a obogatili su jelo belim mesom, kao i pirinčem koji stavljaju u većim količnama. Od srpskog ga razlikuje i to što umesto svežeg paradajza koriste paradajz pire. Isprobajte ovaj recept koji će vam se garantovano svideti. 

  • Sastojci:
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 1 puna kašika paradajz pirea
  • 350 g pilećeg filea 
  • 330 g pirinča 
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica karija
  • 1,5 šolja vode

Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk i posle minut, dva dodajte i paprike isečene na kockice. Promešajte, posolite i kuvajte poklopljeno još 5 minuta. Meso isecite na kockice, pa dodajte u paprike i promešajte. Posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom, kimom i karijem, pa promešajte. Kada se meso isprži dodajte paradajz pire. Poklopite i kuvajte 2 minuta. Pirinač dobro operite i procedite, pa dodajte u jelo. Promešajte, pa sipajte vodu. Opet promešajte, poklopite i kuvajte dok voda malo ne ispari, oko 10 minuta. Povremeno promešajte, a kada voda skoro skroz ispari ugasite šporet. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE