Bećarac je pravo letnje jelo jer je lagano i brzo se pravi. Možete da spremate i u jesen, sve dok na pijaci ili u prodavnici ima paradajza i paprike, a možete i da ih sačuvate za zimu, pa ćete uvek imati. U Srbiji se on uglavnom pravi od već pomenutih paprika i paradajza, a dodaje se i jaje, kao i malo pirinča. Francuzi bećerac spremaju malo drugačije, a obogatili su jelo belim mesom, kao i pirinčem koji stavljaju u većim količnama. Od srpskog ga razlikuje i to što umesto svežeg paradajza koriste paradajz pire. Isprobajte ovaj recept koji će vam se garantovano svideti.
- Sastojci:
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- 1 puna kašika paradajz pirea
- 350 g pilećeg filea
- 330 g pirinča
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica karija
- 1,5 šolja vode
Priprema:
Crni luk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Zatim dodajte mleveni beli luk i posle minut, dva dodajte i paprike isečene na kockice. Promešajte, posolite i kuvajte poklopljeno još 5 minuta. Meso isecite na kockice, pa dodajte u paprike i promešajte. Posolite, pobiberite, pospite slatkom paprikom, kimom i karijem, pa promešajte. Kada se meso isprži dodajte paradajz pire. Poklopite i kuvajte 2 minuta. Pirinač dobro operite i procedite, pa dodajte u jelo. Promešajte, pa sipajte vodu. Opet promešajte, poklopite i kuvajte dok voda malo ne ispari, oko 10 minuta. Povremeno promešajte, a kada voda skoro skroz ispari ugasite šporet.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem