Punjene paprikese često nalaze na srpskoj trpezi, jer ne samo da su odličnog ukusa, nego se i lako prave. Ako želite da napravite ukusan ručak, naš predlog su punjene paprike,ali po turskom receptu. Isto se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali se dodaju i raznovrsni začini, kao i paradajz i piknkantni čili sos što ih čini još sočnijim. A na kraju ih zapecite u rerni i imaće predivnu zlatnu koricu.
- Sastojci:
- 1, 3 kg paprika
- 300 g mlevenog junećeg mesa
- 1 crni luk
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašičica soli
- 2-3 srednja paradajza
- 1 veza peršuna
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica čili paste
- 1 puna kašika putera
- 1/2 rakijske čaše ulja
- 1 kašičica sušene mente
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica slatke paprike
- 1 čaša hladne vode
- 2 šolje pirinča
- čeri paradajz
- Za sos:
- 1 puna kašika paradajz paste
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 čaše ulja
- 2 šolje vrele vode
Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno seckani crni i mleveni beli luk, kao i so. Promešajte da se sastojci sjedine. Zatim sipajte paradajz koji ste izblendirali, kao i seckani peršun, dodajte čili i paradajz pastu. Zatim dodajte puter i ulje, kao i začine i sipajte vodu. Sve dobro sjedinite. Pirinač operite nekoliko puta i dodajte u meso, pa opet promešajte. Paprikama skinite peteljku i uklonite semenke. Napunite ih dobijenom smesom. Zatvorite ih čeri paradajzom koji ste presekli na pola. U posudi pomešajte paradajz pastu, so, vodu i ulje, pa dobro sjedinite. Poređajte paprike u šerpu i sipajte sos preko. Poklopite i kuvajte dok sos ne počne da vri, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Zatim poređajte u vatrostalnu posudu sa sve sosom, pa pecite u rerni na 200°C dok ne dobiju koricu.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Izdašna salata sa brokolijem, karfiolom i slaninom
Jednostavni mafini sa crnim grožđem
OBELEŽEN POČETAK ŠESTOG CIKLUSA PROJEKTA „ZASADI DRVO“