Punjene paprikese često nalaze na srpskoj trpezi, jer ne samo da su odličnog ukusa, nego se i lako prave. Ako želite da napravite ukusan ručak, naš predlog su punjene paprike,ali po turskom receptu. Isto se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali se dodaju i raznovrsni začini, kao i paradajz i piknkantni čili sos što ih čini još sočnijim. A na kraju ih zapecite u rerni i imaće predivnu zlatnu koricu. 

  • Sastojci:
  • 1, 3 kg paprika
  • 300 g mlevenog junećeg mesa 
  • 1 crni luk
  • 3-4 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 2-3 srednja paradajza
  • 1 veza peršuna
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 kašičica čili paste
  • 1 puna kašika putera
  • 1/2 rakijske čaše ulja
  • 1 kašičica sušene mente
  • 1 kašičica bibera
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 čaša hladne vode
  • 2 šolje pirinča
  • čeri paradajz
  • Za sos: 
  • 1 puna kašika paradajz paste
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 čaše ulja
  • 2 šolje vrele vode

Priprema:
U mleveno meso dodajte sitno seckani crni i mleveni beli luk, kao i so. Promešajte da se sastojci sjedine. Zatim sipajte paradajz koji ste izblendirali, kao i seckani peršun, dodajte čili i paradajz pastu. Zatim dodajte puter i ulje, kao i začine i sipajte vodu. Sve dobro sjedinite. Pirinač operite nekoliko puta i dodajte u meso, pa opet promešajte. Paprikama skinite peteljku i uklonite semenke. Napunite ih dobijenom smesom. Zatvorite ih čeri paradajzom koji ste presekli na pola. U posudi pomešajte paradajz pastu, so, vodu i ulje, pa dobro sjedinite. Poređajte paprike u šerpu i sipajte sos preko. Poklopite i kuvajte dok sos ne počne da vri, pa smanjite vatru i kuvajte još pola sata. Zatim poređajte u vatrostalnu posudu sa sve sosom, pa pecite u rerni na 200°C dok ne dobiju koricu. 

Izvor: Stvar ukusa