ZAPEČENI KROMPIR SA SLANINOM I KAJMAKOM: Šumadijski specijalitet koji će oduševiti sve prave gurmane

Zapečeni krompir sa slaninom i kajmakom pravi je gurmanksi ručak koji ćete rado praviti.

Shutterstock

Krompir je jedna od onih namirnica koju možete spremati na milion načina i da uvek bude sjajan. Kad je u kombinaciji sa sastojcima poput kajmaka, slaninice i kačkavalja, teško da će iko odbiti takav ručak. Izuzetno je popularan u čačanskom kraju, ali u ostalim delovima Šumadije. 

Sastojci:

  • 6 većih krompira
  • 200 g slanine
  • 200 g kačkavalja
  • 6 kašika kajmaka
  • so, biber
  • peršun

Priprema:

Krompire dobro operite pre pripreme, potom im skinite poklopac tj. gornji deo sa jedne strane, pa uzdubite sredinu. Začinite ih po ukusu i poređajte u pleh obložen pek papirom i pokrijte aliminijusmkom folijom. Ubacite u rernu zagrejanu na 200 C i pecite nekih 45 minuta. Za to vreme iseckajte slaninu na sitnije kocke, pa kada izvadite krompir na svaki ravnomerno rasporedite slaninu na njih stavite po punu kašičicu kajmaka. Ponovo vratite foliju, pa pecite još 15 minuta. Izvadite kromir i preko svakog bogato stavite narendanog kačkavalja, pospite peršunom vratite u rernu da se sve zajedno zapeče još 20 minuta.

Izvor: Stvar ukusa