Punjeni kaneloni su elegantno, zasitno italijansko jelo koje se jednostavno priprema, iako ima nekoliko koraka pripreme. Kada koristite gotove kanelone, priprema se svodi na pravljenje bešamel sosa i fila za punjene kanelona. Ipak, reklo bi se da su na našoj trpezi kaneloni nepravedno zapostavljeni, te vam s toga donosimo ovaj fantastičan recept.
Sastojci:
- 250 g kanelona
- 400 g mlevenog mesa
- 2 crna luka
- 1 l soka od paradajza
- ulje
- so, biber
- bosiljak
Za preliv:
- 500 ml mleka
- 80 g putera
- 2 kašike brašna
- 100 g rendanog kačkavalja
- 100 g rendane mocarele
Priprema:
Na ulju propržite sitno seckani luk dok se ne zastakli, pa mu dodajte mleveno meso. Pržite dok meso lepo ne porumeni, pa ulijte sok od paradajza. Začinite po ukusu, pa dodajte i bosiljak i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena uz povremeno mešanje. Vatrostalnu činiju premažite puterom, svaku kanelonu napunite mesom i ređajte u činiju. Za preliv rastopite puter, pa mu dodajte dve kašike brašna. Mleko zagrevajte na laganoj vatri, posolite i dodajte malo bibera, pa ga ulijte u šerpu sa puterom uz konstantno mešanje. Kuvajte dok se ne zgusne. Kanelone prelijte dobijenom smesom, pa odozgo stavite narendane sireve. Pecite na 200 C nekih sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa