Iako ga najčešće spremamo u dane posta, prebranac je omiljen i kada u njega dodamo kobasice ili u ovom slučaju slaninu. Priprema se veoma jednostavno, jedino što se malo duže čeka, jer se dugo krčka, a da bi se pasulj brže skuvao noć pre ili bar nekoliko sati ranije potopite pasulj u vodu. Ipak, čekanje se svakako isplati, a što se više podgreva dobija bolju aromu.
Sastojci:
- 700 g pasulja
- 700 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 300 g slanine u komadu
- 2 kašike masti
- 3 lista lovora
- aleva paprika
- so, biber
Priprema:
Pasulj stavite u šerpu nalijte vodom do pola i stavite da se kuva oko sat vremena. Ocedite pasulj i sačuvajte 200 ml vode u kojoj se kuvao. Luk naseckajte na tanje trakice i dinstajte ga na masti sa dodatkom vode od pasulja i začinima dok ne omekne. U vatrostalnu stavite pasulj, preko luk, dodajte lovorov list, sitno naseckan beli luk i još žačina ukoliko ima potrebe. Obratite pažnju da količina soli bude usklađena sa slanoćom slanine. Stavite komade slanine u pasulj, pa sud pokrijte folijom i stavite da se peče na 200 stepeni oko sat vremena. Posle tog vremena uklonite foliju i pecite prebranac još pola sata, da blago porumeni, a slanina na vrhovima postane hrskava.
Izvor: Stvar ukusa