Većina ljudi voli punjene paprike, a ovaj recept je malo drugačiji po tome što se paprike seku uzdužno i onda se pune. Ime su dobile jer zbog svog oblika podsećaju na staru srpsku obuću opanak.
Paprika je odlična u kombinaciji i sa mesom i sa sirom, a kada je punite sa obe namirnice dobićete pravu čaroliju ukusa. Ovo jednostavno jelo odličan je izbor ukoliko želite zasitan, a brz ručak.
Sastojci:
- 6 crvenih paprika šilja
- 2 jajeta
- 100 g mlevenog mesa
- 100 g belog sira
- 100 g kačkavalja
- so, biber
- malo seckanog peršuna
Priprema:
Operite paprike, presecite ih na pola po dužini, pa ih očistite od semenki. U posudi pomešajte malo ulja i soli i pomoću četkice namažite spoljašnju stranu svake polovine. Poređajte paprike u suvu posudu za pečenje. Za nadev umutite jaja, dodajte so, biber i peršun, pa promešajte. Kratko propržite mleveno meso, pa ga dodajte jajima sa začinima. Izmrvite beli sir, pa ga dodajte smesi sa jajima i mesom. Dobro izmešajte nadev i pažljivo napunite svaku papriku. Nemojte ih puniti skroz do vrha da vam fil prilikom pečenja ne bi iscureo. Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite "opanke" 15 minuta. Kačkavalj izrendajte, pa ga pospite preko paprika i vratite u rernu na jo 5 minuta dok se sir skroz ne istopi.
Izvor: Stvar ukusa