Pijace i marketi obiluju svežim povrćem, pa je ovo idealna prilika da se iskoriste maksimalno. Kako je većini Srba omiljena destinacija za putovanje, a posebno letovanje, Grčka ne čudi da svi pokušavaju da rekreiraju jela upravo iz te zemlje.
Jedno od njih je i punjeni paradajz, ukusno i zasitno jelo za koje nije potrebno mnogo sastojaka, preterane veštine i truda.
Sastojci:
- 7 paradajza
- 500 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 100 g maslaca
- 2 jajeta
- 100 g pirinča
- 2 kašike prezli
- svež peršun
- so, biber
Priprema:
Paradajz operite, isecite poklopce i izdubite unutrašnjost. Deo koji ste izvadili iz paradajza izgnječite. Na 50 g zagrejanog maslaca propržite sitno iseckani luk i dodajte mleveno meso. Sve dinstajte dok tečnost ne ispari, pa onda dodajte obareni pirinač, sitno iseckani peršun, biber i so. Posle 15 minuta dinstanja dodajte pasirani paradajz i ostavite na ringli još desetak minuta. Razmutite jaja, pa dodajte prohlađenoj smesi sa mlevenim mesom. Gotovim nadevom napunite paradajz, stavite poklopce i poređajte u dublju posudu za pečenje. Prelijte ostatkom maslaca, pospite prezlama i pecite na 180 stepeni oko sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa