PUNJENE PAPRIKE ZAPEČENE U RERNI: Pune bogatog fila i ukrčkane u sosu od paradajza - prste da poližeš

Napravite punjene paprike po tradicionalnom receptu i zapecite ih u rerni.

Shutterstock

Pored tradicionalnih sarmi punjene paprike su jedno od najzastupljenijih jela na našoj trpezi. Pripremaju se na različite načine, a većini su omiljene punjene mesom.

Ovaj recept je jednostavan i onima koji nisu vešti u kuhinji, a nema dugog stajanja pored šporeta jer su zapečene u rerni. Što je najbolje ukoliko napravite veću količinu imaćete ručak za dva dana, jer što se više krčkaju i podgrevaju to su ukusnije.

Sastojci:

  • 10 paprika babura
  • 400 g mlevenog mesa
  • 50 g pirinča
  • 1 paradajz
  • 1 šargarepa
  • 500 ml soka od paradajza 
  • 1 glavica luka
  • so, biber

Priprema:

Luk iseckajte sitno, šargarepu izrendajte, pa sjedinite sa mlevenim mesom i pirinčem, a onda dodajte i začine. Sve dobro izmešajte, a najbolje da smesu mešate rukama da se svi sastojci lepo povežu. Paprike očistite i zarežite im kapice, pa ih punite pripremljenom smesom od mesa. Od paradajza napravite poklopce i zatvorite napunjene paprike. U posudu za pečenje sipajte ulje, sok od paradajza, pa poređajte paprike, a onda dolijte vode koliko je potrebno da paprike ogreznu. Pokrijte sud folijom stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se kuvaju, odnosno peku. Posle 45 minuta skinite foliju i pustite još pola sata da se paprike zapeku. Ukoliko ima potrebe, smanjite temperaturu rerne.

Izvor: Stvar ukusa