Musaka se kod nas sprema sa krompirom i mlevenim mesom, a u nekim zemljama se koristi patlidžan i bešamel. Kada dođe lepo vreme i počne sezona tikvica na trpezi je obavezna musaka sa tikvicama, a ako želite da joj poboljšate ukus preporučijemo vam da joj dodate i tvrdi sir. Musaka nije teška za pripremu, a sa tikvicama se peče za pola sata, što je mnogo brže od one sa krompirom.
Sastojci:
- 1 luk
- 1 šargarepa
- 3 čena belog luka
- 500 g mlevenog mesa
- 2 paradajza
- bosiljak
- 3 male tikvice
- 150 g tvrdog sira
- peršun
Recept za musaku sa tikvicama i sirom:
Na ulju propržite sitno seckan crni luk i rendanu šargarepu dok ne omekašaju. Zatim dodajte sitno seckan beli luk, a nakon minut i mleveno meso. Sve lepo promešajte, pa dodajte rendani paradajz, seckani bosiljak i peršun. Posolite i pobiberite, pa opet sve lepo promešajte. Kada sos proključa, poklopite i krčkajte još 15 minuta. Isecite tikvice na kockice približne veličine. Vatrostalnu posudu nauljite, pa poređajte tikvice isečene na kockice. Zatim sipajte preko smesu sa mlevenim mesom, a onda pospite rendanim sirom. Preko poređajte preostale tikvice, meso i na kraju sir. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta.
Pročitajte i ovo: Musaka u obliku cveta
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/S.B.