Rolovana govedina bogato napunjena spanaćem i sirom može da se servira i jede bez sosa. Dobar izbor jela za svečane prilike, ali i za svaki dan. Ukoliko volite govedinu, možda ćete želeti da vidite kako se prave govedina i brokoli sa rezancima. Evo kako da napravite rolovanu govedinu sa sirom i spanaćem!
Sastojci:
Za govedinu:
- 1 kg goveđeg filea
- so, biber i beli luk u prahu, po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja
Za fil:
- 130 g belog sira od punomasnog mleka
- 130 g iseckane mocarele
- 40 g rendanog parmezana
- 1 jaje
- 150 g spanaća
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice soli
Recept za rolovanu govedinu bogato napunjenu spanaćem i sirom:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite govedinu na dasku za sečenje i koristeći oštar nož isecite file na pola horizontalno, ne do kraja, a zatim je otvorite kao knjigu da biste udvostručili širinu. Izlupajte čekićem za omekšavanje mesa, do ujednačene debljine i začinite solju, biberom i belim lukom u prahu.
Blanširajte spanać vrlo kratko, a potom ga iseckajte i višak tečnosti iscedite. Pomešajte sastojke za fil u posudi (sir, jaje...), dok se dobro ne sjedine. Počevši od spoljne desne ivice filea, rasporedite fil do leve strane. Umotajte meso kao rolat, s desna na levo.
Koristeći kuhinjski kanap, uvežite mesni rolat. Stavite rolovani goveđi file na pleh obložen papirom za pečenje. Istrljajte površinu maslinovim uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 30-40 minuta, a zatim još oko 3-5 minuta da se zarumeni. Izvadite iz rerne i prekrijte aluminijumskom folijom, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta pre nego što ga isečete.
Pročitajte kako da napravite lažni biftek Stroganov
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.