Sarmiceu listu vinove loze možete da pravite sa velikim listovima grožđa, i tako ćete dobiti velike sarme, idealne za ručak ili laganu večeru. Ukoliko ih pravite u malim listovima, dobićete originalne turske sarmice, koje možete poslužiti kao meze. Možda će vam biti interesantne i posne sarme sa povrćem i dimljenim šaranom. Za njihovu izradu potrebno je vreme i rad, a ovaj recept je za prilično veliku količinu. Sarmice možete čuvati u frižideru nekoliko dana ili ih zamrznuti za kasniju upotrebu. Evo kako da napravite sarmice u listu vinove loze!

Sastojci:

Za listove grožđa:

  • 1 l vode
  • 1/2 limuna, sok
  • 1 kašičica morske soli
  • 450 g listova grožđa u salamuri (oko 70 listova)

Za punjenje:

  • 130 g pirinča kratkog zrna, nekuvanog
  • 2 srednja do velika luka, sitno iseckana
  • 5 kašika maslinovog ulja, podeljeno
  • 60 g nemasne mlevene govedine, ili jagnjetine, ili mešavine
  • 1 veza sveže mirođije, seckane
  • 1 kašika listova mente, iseckane
  • 2 1/2 limuna, sok, podeljen
  • 1 kašičica morske soli, ili više po ukusu
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
  • 250 ml vode

Recept za sarmice u listu vinove loze

14:20
Korak 1

Prokuvajte vodu

Za sarmice u listu vinove loze u velikom loncu pustite da proključa voda i dodajte sok od 1/2 limuna i so. Pažljivo odmotajte listove vinove loze (ne odvajajte ih). Isključite vatru i stavite listove u toplu vodu 3 minuta. Uklonite listove i stavite ih u posudu i prelijte hladnom vodom. Kada se ohladi, ocedite u cediljku. Nije neobično da se mnogi spoljni listovi u tegli oštete ili pocepaju tokom upotrebe. Ostavite ih po strani da biste ih kasnije koristili u receptu.

14:24
Korak 2

Natopite pirinač

Da biste pripremili fil za sarmice umotane u listove vinove loze, počnite tako što ćete pirinač namočiti 10 minuta u vrućoj vodi i ocediti. (Alternativno, dinstajte pirinač sa lukom). Dinstajte luk na 1 kašiki maslinovog ulja dok ne postane providan, a ne porumeni.

14:25
Korak 3

Napravite fil

U činiji pomešajte luk, mlevenu junetinu, pirinač, preostalo maslinovo ulje, mirođiju, mentu, sok od 1 limuna, so i biber. Dobro promešajte rukom.

14:25
Korak 4

Punite i savijajte sarme

Da biste napunili i umotali listove, nežno odvojite jedan list i stavite ga sjajnom stranom nadole na radnu površinu. Stavite punu kašičicu (ili više u zavisnosti od veličine lista) govedine sa pirinčem na list na mestu gde se stabljika spaja sa listom. Preklopite donji deo lista preko fila, pa svaku stranu prema unutra u paralelnim preklopima i urolajte list u sarmicu. Rolat treba da bude čvrst, ali ne zategnut, jer će se fil tokom kuvanja proširiti. Ponavljajte sve dok se ne potroši sav fil. Pošto listovi na dnu mogu da izgore dok se fil kuva, stavite tanjir ili drvene ražnjiće za suvlaki na dno lonca.

14:26
Korak 5

Složite sarme u lonac

Ako ima neiskorišćenih listova ili listova koji su pocepali i nisu upotrebljeni tokom procesa punjenja, stavite ih na tanjir ili na ražnjiće. Poređajte sarmice, gusto ih pakujući, tako da se ne odmotaju tokom kuvanja. Posložite ih dok sve ne budu u loncu (najbolja su dva do tri sloja, ali ne više od četiri). Stavite nekoliko neiskorišćenih listova preko vrha.

14:30
Korak 6

Servirajte

Uzmite još jedan tanjir i stavite ga naopako na sarme. Dodajte 250 ml vode u lonac i pokrijte. Lagano prokuvajte vodu, dodajte preostali sok od 1 1/2 limuna, smanjite toplotu na nisku i kuvajte oko 50 do 70 minuta. Proverite da li je gotovo - ako se pirinač kuvao, gotove su. Ako ne, nastavite sa kuvanjem još 10 minuta i ponovo proverite. Vreme kuvanja zavisi kako od tipa lonca koji se koristi, i od određenog grejnog elementa na šporetu. Ako želite, možete koristiti ekspres lonac. Uživajte u sarmicama u listu vinove loze!

Pročitajte ŠTA JE “SARMA-MAKER” KOJI OLAKŠAVA PRIPREMU

BONUS VIDEO

Recept za sarme Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/L.S.