Pileći rolatpunjen peršunom je začinjen obrok, u kome se ukus piletine preliće sa belim lukom i peršunom. Isprži se sa prezlom, a potom peče petnaestak minuta u rerni. Možda ćete želeti da isprobate i svečani ćureći rolat sa začinskim biljem. Za pileći rolat punjen peršunom priprema je sledeća!

Sastojci:

  • 75 g neslanog putera, malo omekšanog
  • Mala veza svežeg peršuna, veoma sitno iseckanog
  • 2-3 čena belog luka, zgnječena
  • 4 pileća filea
  • 75 g običnog brašna za posipanje, začinjenog solju i biberom
  • 2 srednja jajeta, umućena
  • 75 g prezle
  • Ulje za prženje

Recept za pileći rolat punjen peršunom

12:27
Korak 1

Pomešajte sastojke

Za pileći rolat punjen peršunom, u činiji pomešajte puter, peršun i beli luk sa prstohvatom soli i bibera dok se dobro ne sjedine. Kašikom stavite puter sa začinskim biljem na lim za pečenje i umotajte u kratak masni cilindar. Zamrznite najmanje 15 minuta ili dok se ne stegne.

12:32
Korak 2

Istanjite pileći file

U međuvremenu stavite svaki pileći file između 2 lista prozirne folije i stavite ih na dasku za sečenje. Istrljajte ih nežno oklagijom dok ne budu ujednačeni (oko 7,5 mm ili što tanje možete, a da ne kidate meso).

12:32
Korak 3

Napravite rolate

Izvadite puter iz zamrzivača i narežite na tanko. Podelite kriške između spljoštenih pilećih filea, stavljajući ih u sredinu svakog filea (možda vam ostane malo putera). Preklopite strane spljoštene piletine, obuhvativši puter što je više moguće, a zatim preklopite kratke krajeve preko presavijenih strana/putera da napravite uredan komad sa šavom na vrhu. Okrenite rolate tako da šav bude ispod, stavite na čistu tacnu ili dasku za sečenje, labavo prekriven folijom za hranu i ohladite 30 minuta.

12:33
Korak 4

Rolate od filea uvaljajte u brašno i prezle

Zagrejte rernu na 200°C. Stavite začinjeno brašno, razmućena jaja i prezle u 3 zasebne činije, tim redosledom. Izvadite piletinu iz frižidera i, radeći jedan po jedan, pospite svaki rolat brašnom, nežno otresite višak, zatim umočite u jaja i premažite prezlama, pazeći da je svaki rolat potpuno pokriven.

12:33
Korak 5

Ispržite pa pecite u rerni

Zagrejte dobar sloj ulja, u tiganju na srednje jakoj vatri. Kada ulje svetluca, pažljivo stavite rolate u tigan. Pržite 4-5 minuta, lagano okrećući na svaku stranu da porumene. Pažljivo prebacite u pleh, pa pecite 12-15 minuta. Ako su previše tamni, labavo pokrijte listom folije. Izvadite iz rerne i poslužite sa pire krompirom ili pirinčem na pari i zelenilom, sa dodatnim puterom od belog luka ako želite. Uživajte u pilećem rolatu punjenom peršunom!

Pročitajte ROLAT SA MLEVENIM MESOM U LISNATOM TESTU

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Rolat od lisnatog testa

StvarUkusa/L.S.