Pileći rolatpunjen peršunom je začinjen obrok, u kome se ukus piletine preliće sa belim lukom i peršunom. Isprži se sa prezlom, a potom peče petnaestak minuta u rerni. Možda ćete želeti da isprobate i svečani ćureći rolat sa začinskim biljem. Za pileći rolat punjen peršunom priprema je sledeća!
Sastojci:
- 75 g neslanog putera, malo omekšanog
- Mala veza svežeg peršuna, veoma sitno iseckanog
- 2-3 čena belog luka, zgnječena
- 4 pileća filea
- 75 g običnog brašna za posipanje, začinjenog solju i biberom
- 2 srednja jajeta, umućena
- 75 g prezle
- Ulje za prženje
Recept za pileći rolat punjen peršunom
Istanjite pileći file
U međuvremenu stavite svaki pileći file između 2 lista prozirne folije i stavite ih na dasku za sečenje. Istrljajte ih nežno oklagijom dok ne budu ujednačeni (oko 7,5 mm ili što tanje možete, a da ne kidate meso).
Napravite rolate
Izvadite puter iz zamrzivača i narežite na tanko. Podelite kriške između spljoštenih pilećih filea, stavljajući ih u sredinu svakog filea (možda vam ostane malo putera). Preklopite strane spljoštene piletine, obuhvativši puter što je više moguće, a zatim preklopite kratke krajeve preko presavijenih strana/putera da napravite uredan komad sa šavom na vrhu. Okrenite rolate tako da šav bude ispod, stavite na čistu tacnu ili dasku za sečenje, labavo prekriven folijom za hranu i ohladite 30 minuta.
Rolate od filea uvaljajte u brašno i prezle
Zagrejte rernu na 200°C. Stavite začinjeno brašno, razmućena jaja i prezle u 3 zasebne činije, tim redosledom. Izvadite piletinu iz frižidera i, radeći jedan po jedan, pospite svaki rolat brašnom, nežno otresite višak, zatim umočite u jaja i premažite prezlama, pazeći da je svaki rolat potpuno pokriven.
Ispržite pa pecite u rerni
Zagrejte dobar sloj ulja, u tiganju na srednje jakoj vatri. Kada ulje svetluca, pažljivo stavite rolate u tigan. Pržite 4-5 minuta, lagano okrećući na svaku stranu da porumene. Pažljivo prebacite u pleh, pa pecite 12-15 minuta. Ako su previše tamni, labavo pokrijte listom folije. Izvadite iz rerne i poslužite sa pire krompirom ili pirinčem na pari i zelenilom, sa dodatnim puterom od belog luka ako želite. Uživajte u pilećem rolatu punjenom peršunom!
Pročitajte ROLAT SA MLEVENIM MESOM U LISNATOM TESTU
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem