Rižoto od ječma sa šampinjonima

Rižoto od ječma sa šampinjonima pravi se brzo i vrlo je lagano jelo za svaki dan.

Shutterstock

Rižoto sa šampinjonima i ječmom pravi se uz dodatak kačkavalja i mladog sira zbog kojih je vrlo kremast. Ako volite ovo jelo, možda ćete želeti da napravite i lagani rižoto sa tikvicom i limunom. Evo i kako se pravi u varijanti sa šampinjonima i ječmom!

Sastojci:

  • 1 l pilećeg bujona
  • 80 g neslanog putera
    60 ml maslinovog ulja
  • 600 g šampinjona
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 3 crna luka, sitno iseckana
  • 1 lovorov list
  • 3 grančice majčine dušice
  • 300 g ječma
  • 125 ml belog vina
  • 20 g sitno narendanog kačkavalja
  • 160 g mekog mladog sira

Recept za rižoto sa šampinjonima i ječmom:

Stavite pileći bujon da proključa na jakoj vatri. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da bi sačuvao toplotu. Zagrejte jednu trećinu putera i 2 kašičice ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite jednu trećinu pečuraka, povremeno mešajući, 5 minuta do zlatne boje.
Začinite solju i biberom i prebacite u tanjir. Ponovite sa uljem, preostalim puterom i pečurkama u još 2 serije, dodajući beli luk u zadnju porciju u poslednjem minutu kuvanja. Ostavite šampinjone i beli luk sa strane i poklopite da budu topli.

Zagrejte preostao ulje u istom tiganju na srednjoj vatri. Pržite crni luk, lovorov list i majčinu dušicu, povremeno mešajući, dok ne porumene. Dodajte ječam i mešajte. Dodajte vino i kuvajte, povremeno mešajući, 2 minuta dok ne ispari. Dodajte 1 šolju bujona i kuvajte dok se ne smanji. Nastavite da kuvate i postepeno dodajete bujon, povremeno mešajući, 45-50 minuta dok ječam ne omekša i bujon se ne upije. Promešajte pečurke i kačkavalj i servirajte sa mekanim mladim sirom. Uživajte!

Saznajte i najbolji recept za rižoto 

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Pirinač  TikTok/chef_tristan_welch

StvarUkusa/L.S.