Rižoto sa šampinjonima i ječmom pravi se uz dodatak kačkavalja i mladog sira zbog kojih je vrlo kremast. Ako volite ovo jelo, možda ćete želeti da napravite i lagani rižoto sa tikvicom i limunom. Evo i kako se pravi u varijanti sa šampinjonima i ječmom!
Sastojci:
- 1 l pilećeg bujona
- 80 g neslanog putera
60 ml maslinovog ulja - 600 g šampinjona
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 3 crna luka, sitno iseckana
- 1 lovorov list
- 3 grančice majčine dušice
- 300 g ječma
- 125 ml belog vina
- 20 g sitno narendanog kačkavalja
- 160 g mekog mladog sira
Recept za rižoto sa šampinjonima i ječmom:
Stavite pileći bujon da proključa na jakoj vatri. Sklonite sa vatre i ostavite poklopljeno da bi sačuvao toplotu. Zagrejte jednu trećinu putera i 2 kašičice ulja u tiganju na srednje jakoj vatri. Pržite jednu trećinu pečuraka, povremeno mešajući, 5 minuta do zlatne boje.
Začinite solju i biberom i prebacite u tanjir. Ponovite sa uljem, preostalim puterom i pečurkama u još 2 serije, dodajući beli luk u zadnju porciju u poslednjem minutu kuvanja. Ostavite šampinjone i beli luk sa strane i poklopite da budu topli.
Zagrejte preostao ulje u istom tiganju na srednjoj vatri. Pržite crni luk, lovorov list i majčinu dušicu, povremeno mešajući, dok ne porumene. Dodajte ječam i mešajte. Dodajte vino i kuvajte, povremeno mešajući, 2 minuta dok ne ispari. Dodajte 1 šolju bujona i kuvajte dok se ne smanji. Nastavite da kuvate i postepeno dodajete bujon, povremeno mešajući, 45-50 minuta dok ječam ne omekša i bujon se ne upije. Promešajte pečurke i kačkavalj i servirajte sa mekanim mladim sirom. Uživajte!
Saznajte i najbolji recept za rižoto
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.