Pržena piletina sa crvenim sočivom

Bataci se prvo isprže, a zatim se dodaju sosu od crvenog sočiva i zajedno dinstaju dok se ne puste sokovi.

Shutterstock

Crveno sočivo savršeno nadopunjuje piletinu. Dobićete ukusan sos koji se lepo uklapa uz dvopek. Možete da servirate i sa kuvanim krompirom. Ako volite pileće meso, možda ćete želeti da napravite i začinjenu piletinu sa jagodama i ljutikom. Evo i kako se pravi pržena piletina sa crvenim sočivom.

Sastojci:

  • 4 veća pileća bataka
  • 1 kašika ulja
  • 2 glavice luka, iseckane
  • 1 šargarepa, rendana
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 2 kašičice suvog mešanog bilja (peršun, majčina dušica, ruzmarin...)
  • 2 kašičice brašna
  • 1 kašika paradajzpaste
  • 125 ml belog vina ili vode
  • 100 g suvog crvenog sočiva, ispranog
  • 500 ml pilećeg bujona
  • 400 g seckanog paradajza
  • debele kriške hrskavog hleba ili kuvanog krompira, za serviranje

Recept za prženu piletinu sa crvenim sočivom:

Začinite batake solju i mlevenim biberom. Zagrejte ulje u velikom tiganju sa poklopcem, ubacite ih i pržite da porumene. Izvadite batake, ali sačuvajte sokove i ulje u tiganju. Ubacite luk i šargarepu i lagano dinstatje 10-12 minuta da omekšaju. Umešajte mleveni kim, mešavinu suvog bilja, brašno i paradajz pastu, pa pržite 30 sekundi, dok ne dobije izgled paste.

Sipajte vino ili vodu, kuvajte nekoliko minuta, a zatim dodajte sočivo, bujon i paradajz. Pustite da provri, kuvajte 10 minuta, a zatim vratite piletinu, zatvorite poklopac i dinstajte 35-45 minuta dok sočivo ne omekša. Servirajte sa kriškama dvopeka ili sa kuvanim krompirom.

Pročitajte kako se pravi piletina sa knedlama u bešamel sosu

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Zapečena piletina u bešamel sosu  Kurir televizija

StvarUkusa/L.S.