Karfiol sa sirom se prvo prelije sosom od sira, a zatim posipa rendanim kačkavaljem i potom zapeče u rerni. Karfiol je vrlo aromatičan i a sir malo ublažava tu aromu. Ukoliko volite karfiol, možda ćete želeti da napravite i pastu sa karfiolom i belim lukom. Evo i kako da napravite karfiol sa sirom zapečen u rerni!
Sastojci:
- 2 velike glavice - 280 g karfiola, izlomljenog na cvetove veličine zalogaja
- 1 kašika ulja
- 340 g kačkavalja, narendanog
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 4 kašike neslanog putera
- 30 g višenamenskog brašna
- 180 ml punomasnog mleka
- 60 ml pavlake za kuvanje
- 3/4 kašičice soli
- 1/2 kašičice paprike
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- 1/4 kašičice senfa u prahu
- 1/4 kašičice kurkume
Recept za karfiol sa sirom zapečen u rerni:
Zagrejte rernu na 200°C. Namažite maslacem tepsiju. Pomešajte karfiol sa uljem u velikoj činiji, a zatim ga rasporedite na pleh u jednom sloju. Pecite 20 minuta, dok ne omekša i malo porumeni. U drugoj posudi pomešajte kačkavalj i kukuruzni skrob. Izmerite 60 g ove mešavine i odvojite za posipanje preko karfiola pre pečenja. U šerpi na srednjoj vatri istopite puter. Dodajte brašno i pržite oko 1 minut, neprestano mešajući, da bi se potpuno sjedinili.
U tankom mlazu sipajte mleko i pavlaku za kuvanje, nastavljajući da neprestano mešate, kako se ne bi stvorile grudvice. Pustite da sos proključa, oko 3 do 4 minuta, a zatim smanjite vatru na srednje nisku i kuvajte samo dok ne počne da se zgušnjava, pa skinite sa vatre. Umešajte rendani kačkavalj, so, papriku, beli luk u prahu, biber, senf u prahu i kurkumu, dok se sir potpuno ne rastopi u sosu.
Pečeni karfil prebacite u veliku posudu. Dok je još vruć, dodajte topli sos od sira i lagano promešajte da se sjedine. U vatrostalnu posudu prespite karfiol sa sosm. Odozgo pospite kačkavalj koji ste odvojili. Pecite 15 minuta, samo dok sir na vrhu ne nabrekne. Ostavite da odstoji 10 minuta pre nego što servirate.
Pročitajte kako se pravi zapečeno belo meso sa karfiolom za manje od 1.000 dinara
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.