Takosi su poznata meksička hrana, a od njih možete da pravite i pite. Obično se pune mlevenim mesom i različitim nadevima, a ako želite da napravite nešto drugačijte, predlažemo vam ovaj recept. Napravite takose sa karfiolom i poslužite za večeru. Takođe, ovaj recept za takose možete da pravite i u toku posta, samo pavlaku zamenite posnom ili posnim jogurtom. 

Sastojci:

  • 50 ml ulja
  • 2 kašičice slatke paprike 
  • 1 kašičice belog luka u prahu 
  • 1/2 kašičice origana 
  • 1/2 kašičice mlevenog kima
  • 1/2 kašičice ljute paprike 
  • 1 karfiol
  • 1/2 šolje pavlake (može i posni jogurt)
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 1 šolja rendanog crvenog kupusa
  • 1 šolja rendanog kupusa
  • 1/4 crvenog luka
  • 1 veza korijandera 
  • 8 tortilja

Recept za takose sa karfiolom:

15:31
Korak 1

Ispecite karfiol

U posudi pomešajte ulje i začine, pa dodajte i malo soli. Karfiol očistite i isecite na kriške, pa premažite napravljenom marinadom. Poređajte kriške karfiola na pleh obložen aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 30 minuta. 

15:33
Korak 2

Pripremite prelive 

U manjoj činiji pomešajte pavlaku, 1 kašiku soka od limuna i 1/2 kašičice soli. Pokrijte i stavite u frižider. U drugu posudu stavite rendani kupus, seckani korijander i preostale 2 kašike soka od limuna. Dodajte 1/2 kašičice soli i promešajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite sve ostalo. 

15:33
Korak 3

Napravite tortilje 

Tortilje zagrejte u suvom tiganju, pa na svaku prvo stavite smesu sa kupusom, a onda stavite karfiol i prelijte smesom od pavlake. Pospite seckanim korijanderom i umotajte. 

Pročitajte i ovo: Karfiol zapečen sa sirom

BONUS VIDEO: 

Instagram/Antonija Blaće Kvinoja s povrćem

(StvarUkusa/S.B.)