Takosi su poznata meksička hrana, a od njih možete da pravite i pite. Obično se pune mlevenim mesom i različitim nadevima, a ako želite da napravite nešto drugačijte, predlažemo vam ovaj recept. Napravite takose sa karfiolom i poslužite za večeru. Takođe, ovaj recept za takose možete da pravite i u toku posta, samo pavlaku zamenite posnom ili posnim jogurtom.
Sastojci:
- 50 ml ulja
- 2 kašičice slatke paprike
- 1 kašičice belog luka u prahu
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice mlevenog kima
- 1/2 kašičice ljute paprike
- 1 karfiol
- 1/2 šolje pavlake (može i posni jogurt)
- 3 kašičice soka od limuna
- 1 šolja rendanog crvenog kupusa
- 1 šolja rendanog kupusa
- 1/4 crvenog luka
- 1 veza korijandera
- 8 tortilja
Recept za takose sa karfiolom:
Ispecite karfiol
U posudi pomešajte ulje i začine, pa dodajte i malo soli. Karfiol očistite i isecite na kriške, pa premažite napravljenom marinadom. Poređajte kriške karfiola na pleh obložen aluminijumskom folijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 30 minuta.
Pripremite prelive
U manjoj činiji pomešajte pavlaku, 1 kašiku soka od limuna i 1/2 kašičice soli. Pokrijte i stavite u frižider. U drugu posudu stavite rendani kupus, seckani korijander i preostale 2 kašike soka od limuna. Dodajte 1/2 kašičice soli i promešajte. Ostavite sa strane dok ne pripremite sve ostalo.
Napravite tortilje
Tortilje zagrejte u suvom tiganju, pa na svaku prvo stavite smesu sa kupusom, a onda stavite karfiol i prelijte smesom od pavlake. Pospite seckanim korijanderom i umotajte.
Pročitajte i ovo: Karfiol zapečen sa sirom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem