Sezona koprive je početkom proleća, a tada je puna vitamina C, karotinom i mineralima kao što su gvožđe, fosfor i kalcijum. Ona vas ništa ne košta, jer svako može da je pronađe u bašti ili dvorištu. Od nje možete da napravite raznovrsni jela, kao što je pita, kačamak... Ako želite da isprobate i nekih novi recept, naš predlog je da napravite supu sa koprivom i jajima.
Sastojci:
- 750 g sveže koprive
- 1 veza zelenog luka
- 1 šargarepa
- 250 ml soka od paradajza
- 3 l vode
- 1 šaka oraha
- 2 jajeta
Recept za supu sa koprivom i jajima:
Pripremite koprivu
Skinite listove koprive sa stabljika i operite ih u nekoliko voda da biste uklonili sve nečistoće koje se nalaze na njima. Koristite rukavice kako biste izbegli ubode, a onda šerpu napunite vodom. Kada krene da ključa dodajte očišćene koprive, pa ih kuvajte nekih minut do dva. Ocedite i ostavite sa strane.
Propržite povrće
U šerpi na malo ulja propržite seckan mladi luk, pa dodajte seckanu ili rendanu šargarepu. Pržite dok povrće ne omekša, pa im dodajte seckane koprive i promešajte.
Kuvajte supu
Zatim sipjate paradajz sos, pa vodu. Kuvajte dok ne krene da ključa, pa smanjite temperaturu i kuvajte još nekih 20 minuta. Začinite po želji.
Dodajte jaja
Jaja dobro umutite i posolite, pa u njih dodajte kašiku supe. Lepo premašajte, pa sipajte smesu u supu. Kuvajte još par minuta uz neprestano mešanje. Pospite seckanim orasima.
Pročitajte i ovo: Kačamak sa koprivom
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom