Sastojci:
- 20 g sušenih vrganja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 g šampinjona, isečenih na kriške
- 1 luk, sitno isečen
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kašičica žalfije
- 250 g spelte
- 100 ml belog vina
- 500 ml pilećeg bujona
- 2 kašike krem sira
- 25 g parmezana
- šaka peršuna
- 1 limun (korica i sok)
Recept za rižoto od spelte i pečuraka:
Kako biste napravili ovaj rižoto, prvo suve vrganje stavite u 250 ml ključale vode i ostavite sa strane. Šampinjone propržite na 1 kašičici maslinovog ulja dok ne omekšaju i ne porumene.
Dodajte još 1 kašiku maslinovog ulja, a zatim luk, beli luk i začinsko bilje. Pržite dok ne omekša. Dodajte speltu, a zatim vino, pa ostavite da se tečnost smanji za pola.
Dodajte vrganje i vodu u kojoj su stajali i pustite da se krčka dok se tečnost ne smanji za pola. Zatim sipajte bujon kašiku po kašiku i pustite da kuva oko 20 minuta. Umešajte krem sir, parmezan, peršun, limunovu koricu i sok. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i rižoto sa brokolijem i graškom.
Pročitajte kako se pravi rižoto sa slaninom, jajima i sirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa