Sastojci:
- 4 kašike ulja
- 1 luk, sitno isečen
- 4 čena belog luka, sitno iseckana
- ½ kašičice mlevenog cimeta (opciono)
- 2 kašičice mlevenog kima
- 300 g pirinča dugog zrna
- 1 limun, kora i sok
- 300 g tikvica, isečenih na kriške od 1 cm
- 800 g leblebije iz konzerve, oceđene
- prstohvat tucane paprike
- šaka mirođije, grubo iseckana
Recept za pilav sa leblebijama i tikvicama:
Za pilav sa leblebijama, zagrejte 2 kašike ulja u tiganju na srednjoj vatri i pržite luk 8-10 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i začine i pržite još 2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte pirinač i 450 ml ključale vode zajedno sa limunovom koricom i ½ kašičice soli. Pokrijte, smanjite vatru na nisku i kuvajte 20 minuta, ili dok se sva voda ne upije i pirinač se skuva.
Ostatak ulja zagrejte u drugom tiganju na srednje jakoj vatri i pržite kriške tikvica 4 minuta dok malo ne porumene i ivice ne omekšaju. Umešajte leblebije i pržite još 2 minuta dok se ne zagreje. Dobro začinite.
Kada je pirinač skuvan, dodajte pola limunovog soka i razmutite pirinač viljuškom. Dodajte tucanu papriku i seckanu mirođiju u mešavinu tikvica i leblebija. Dobro začinite. Umešajte preostali limunov sok i malo ulja. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i čorbu od tikvica i leblebija koja se lako pravi.
Pročitajte kako da napravite i jaja sa leblebijama i paradajzom na marokanski način
BONUS VIDEO:
StvarUkusa