Gratinirani krompir sa prazilukom

Gratinirani krompir sa prazilukom je aromatično i lagano jelo.

Shutterstock

Sastojci:

  • 1,4 kg krompira
  • 2 praziluka
  • 120 g putera, seckanog
  • 7 listova žalfije, plus dodatne grančice
  • 400 ml pilećeg bujona
  • veoma sitno rendani parmezan, za serviranje

Recept za gratinirani krompir sa prazilukom:

Krompir operite i oljuštite, pa isecite na kolutove debljine 3 mm. Beli deo praziluka tanko nasecite na kolutove, a zeleni deo odvojite za bujon ili supu. Zagrejte okrugli tiganj prečnika 30 cm na srednjoj vatri. Dodajte 50 g putera, praziluk i 7 listova žalfije. Pržite 5 minuta, mešajući, dok praziluk ne omekša.

Dodajte krompir isečen na kolutiće, ređajući ga uredno tako da prekrije površinu tiganja. Dodajte bujon i preostalih 50 g putera. Pokrijte površinu krompira velikim, prethodno izgnječenim komadom papira za pečenje, omogućavajući papiru da izađe sa ivice tiganja. Pojačajte toplotu na najjače i pustite da proključa. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte 40 minuta.

Sklonite papir za pečenje i nastavite da kuvate 20 minuta ili dok se bujon ne smanji i krompir ne omekša. Kada se bujon smanji, dobićete tamnu karamelizovanu boju na dnu tiganja.

U međuvremenu, istopite dodatnih 20 g putera u srednjem tiganju na srednjoj vatri. Dodajte dodatne grančice žalfije i pržite 3-4 minuta dok ne postanu hrskave. Ostavite ih na stranu. 

Servirajte gratinirani krompir direktno iz posude, posut grančicama žalfije i veoma sitno rendanim parmezanom i začinjen sveže mlevenim crnim biberom. Možda ćete želeti da napravite i raskošnu krompir čorbu sa slaninicom i pavlakom.

Pročitajte i kako da napravite najbolji pekarski krompir na puteru

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Jelo od pire i pečenog krompira  Instagram/dontgobaconmyheart_

StvarUkusa