Sastojci:
- 400 g vrganja
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 luk
- 4 čena belog luka
- 1 kašičica majčine dušice
- 1 kocka od povrća
- 1 rendana šargarepa
Za bešamel sos:
- 500 ml mleka
- 30 g brašna
- 30 g putera
- 1 kašičica soli
- biber po ukusu
Za serviranje:
- svež peršun
- tucana paprika, po ukusu
Recept za gulaš od vrganja sa bešamel sosom:
Kako biste napravili gulaš od vrganja, zagrejte tiganj i pokapajte maslinovo ulje. Crni i beli luk iseckajte što sitnije i ubacite ih u tiganj zajedno sa grubo iseckanim vrganjima. Dodajte kocku povrća, majčinu dušicu i rendanu šargarepu. Promešajte i pokrijte poklopcem, tek toliko da omekšaju pečurke.
Krčkajte 5-6 minuta na srednjoj vatri dok povrće ne porumeni. Napravite bešamel sos u tiganju. Povrće pospite brašnom, koristeći sito da ne bude grudvica, i brzo promešajte. Dodajte puter i mleko. Mešajte dok ne postane glatko.
Začinite solju i biberom i dinstajte dok sos ne počne da se smanjuje. Kada se sos smanji i dobije kremastu konzistenciju, sklonite sa vatre i pospite svežim peršunom i parmezanom. Možda ćete želeti da napravite i gulaš od patlidžana i mlevenog mesa.
Pročitajte i kako da napravite gulaš na američki način
BONUS VIDEO
StvarUkusa