Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom

Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom idealna je za ručak, vrlo izdašna i bogata povrćem.

Shutterstock

Sastojci:

  • ulje
  • 660 g mlevenog mesa
  • 60 g žutog luka isečenog na kockice
  • 60 g zelene paprike isečene na kockice
  • 60 g crvene paprike isečene na kockice
  • 1 stabljika celera, sitno iseckana
  • 4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna, podeljena
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • ⅛ kašičice tucane paprike
  • so i biber po ukusu
  • 400 g paradajza isečenog na kockice
  • 450 g smrznutog mešanog povrća
  • 1 kg pripremljenog pire krompira
  • 230 g rendanog kačkavalja

Recept za zapečeno mleveno meso sa pire krompirom:

Za zapečeno mleveno meso sa pire krompirom zagrejte rernu na 175 stepeni C. Podmažite uljem dno i stranice vatrostalne posude. Zagrejte veliki tiganj na jačoj vatri. Pržite i mešajte mleveno meso dok ne porumeni, 5 do 7 minuta.

Dodajte žuti luk, paprike, celer i pržite dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte beli luk, paradajz sos, 1/2 peršuna, papriku, beli luk u prahu, crni luk u prahu, tucanu papriku, so i biber i pržite dok ne zamiriše, oko 1 minut. Skinite sa ringle i stavite na stranu.

Mleveno meso rasporedite u posudi za pečenje, a preko njega rasporedite paradajz isečen na kockice, pa ravnomerno rasporedite smrznuto povrće. Po vrhu rasporedite pire krompir i pospite rendanim kačkavaljem i preostalim peršunom. Pokrijte folijom.

Pecite u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta. Skinite foliju i nastavite da pečete dok sir ne porumeni i istopi se, još 5 minuta. Servirajte odmah. Možda ćete želeti da napravite i gurmanski pilav sa mlevenim mesom.

Pročitajte kako se pravi zelnik, makedonska pita sa mesom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Tortilje punjene mlevenim mesom   Instagram/receptik_v_bloknote

StvarUkusa