Sastojci:
- 3 kriške belog hleba, bez kore, isečenog na kockice
- 120 ml hladnog mleka ili vode, plus više po potrebi
- 1 kg mlevenog mesa
- 290 g rendanog kačkavalja, podeljenog
- 1 veliko jaje
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike peršuna, sitno iseckanog, plus još za ukrašavanje
- 1 kašičica fine morske soli
- 1/2 kašičice sveže izmrvljenog crnog bibera
- ulje za prženje
- 700 ml paradajz sosa
Pogledajte kako se prave:
Recept za ćufte zapečene sa kačkavaljem:
Za ćufte zagrejte rernu na 200 C sa rešetkom u sredini rerne. U posudu dodajte hleb isečen na kockice. Hleb prelijte mlekom i potopite na 5 minuta, a zatim izgnječite viljuškom. Dodajte mleveno meso, trećinu kačkavalja, jaje, mleveni beli luk, seckani peršun, so i crni biber. Mešajte rukama dok se ne sjedini. Nemojte preterano mešati. Smesa bi trebalo da bude veoma vlažna. Ako ne, dodajte još malo mleka po potrebi.
Svaka ćufta bi trebalo da bude oko 2 kašike smese po ćufti. Navlažite ruke i uvaljajte ćufte. Stavite tiganj na srednju vatru i premažite dno uljem, oko 2 kašike. Kada se ulje zagreje, dodajte ćufte u tiganj u serijama i okrećite ih svaka 2 minuta da se dobro isprže sa svih strana. Svaka serija će se pržite ukupno oko 8 minuta. U ovom trenutku ne moraju da budu potpuno pržene, već samo porumene.
Dodajte 240 ml paradajz sosa u tepsiju. Ćufte poređajte preko sosa u jednom sloju. Prelijte preostalim sosm i pospite preostalim kačkavaljem. Pokrijte folijom i pecite dok se ćufte ne ispeku, oko 30 minuta. Uživajte. Modža ćete želeti da napravite i pileće ćufte sa njokama.
Pročitajte kako se prave ćufte u paradajz sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa